Javnu zdravstvenu ustanovu Apoteka „Semberija“ u Bijeljini uskoro bi trebalo da preuzme veledrogerija „Feniks“ iz Bijeljine, koja je zbog veza sa bijeljinskim vlastima glavni favorit na javnom oglasu koji je raspisao gradonačelnik Mićo Mićić.

Skupština grada Bijeljina prije mjesec je donijela zaključak kojim je ovlastila Mićića da raspiše javni poziv za izbor strateškog partnera za Apoteku „Semberija“ s obrazloženjem da je zapala u milionske dugove. Upućeni u ta dešavanja ističu da je apoteka svjesno gurnuta u finansijsku provaliju kako bi njena privatizacija bila predočena kao jedino rješenje, a u tom procesu se okoristili pojedinci bliski gradskoj vlasti.

– „Semberije“ bi mnogi željeli da se dočepaju jer se većina njenih apoteka nalazi na atraktivnim lokacijama. Glavni favorit da je preuzme je „Feniks“ – kaže izvor „Glasa Srpske“ upućen u dešavanja sa bijeljinskom javnom ustanovom.

U izvještaju o radu Apoteke „Semberija“ za 2013. iskazan je poslovni gubitak od 269.187 KM, dok dug prema „Feniksu“, koji je najveći dobavljač, iznosi 2,98 miliona maraka. Navedeno je da potraživanja Apoteke „Semberija“ za fakturisane lijekove iznose 959.792 KM, od čega najviše od bijeljinske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja – 921.738 KM.

– „Semberija“ je smišljeno gurnuta u provaliju. U poslu s lijekovima je gotovo nemoguće propasti, ali je Mićić za direktora Apoteke „Semberija“ postavio nekadašnjeg odbornika SDS-a Nataliju Perić, s namjerom da ta firma i bude dovedena u situaciju kad se mora privatizovati, odnosno tražiti strateški partner. Ovdje se strateški partner unaprijed zna – kazao je sagovornik „Glasa Srpske“.

Predsjednik Izvršnog odbora Farmaceutske komore RS Milan Kubat kaže da je nesumnjivo da je menadžment odgovoran za situaciju u kojoj se našla Apoteka „Semberija“.

– Problem sa poslovanjem i lošim rukovođenjem godinama se vuče. Loši potezi pravljeni su nekoliko godina unazad. Državne apoteke u Prijedoru, Gradišci i Doboju dobro posluju – kaže Kubat i dodaje da je šteta što država nema više interesa za ostanak apoteka kao javnih zdravstvenih ustanova jer se radi o profitabilnoj djelatnosti.

Među prvima koji su reagovali na situaciju u kojoj se našla Apoteka „Semberija“ je Stranka pravedne politike (SPP), u kojoj smatraju da je ta ustanova svjesno uništena kako bi došlo do privatizacije i preuzimanja atraktivnih lokacija objekata kojima ona raspolaže.

– Sve privatne apoteke u Bijeljini posluju uspješno, samo Apoteka „Semberija“ navodno grca u gubicima, zbog čega je jedino rješenje izbor strateškog partnera, odnosno privatizacija. To govori da je taj „strateški“ partner, privatnik, odavno izabran i da je samo trebalo vremena da se ta ustanova dovede u stanje da iskaže takav gubitak da bi se krenulo u pronalazak nekoga da to sanira – smatraju u SPP-u.

Navode da za to treba da odgovaraju menadžment Apoteke „Semberija“ i vlast u Bijeljini, koja je te ljude dovela na rukovodeće položaje.

Perićeva gubitke pravda uslovima poslovanja i primjenom nove esencijalne liste sa smanjenim pravima korisnika.

– To je dovelo do smanjenja prihoda i prometa lijekova. Osim toga, pacijenti su navikli da u državnim apotekama lijekove dobiju na recept, a lijekove koje treba da kupe, kupuju u privatnim apotekama – istakla je Perićeva i dodala da nisu dobili podršku ni reprogram starih dugovanja.

Ogroman dug prema „Feniksu“ opravdava time što je period plaćanja kod te firme 90, odnosno 120 dana, a kod Fonda zdravstvenog osiguranja, koji duguje apoteci, 270 dana.

U „Feniksu“ su tražili da im pitanja proslijedimo u pisanoj formi, što smo i učinili prije desetak dana, ali odgovori nisu stigli. Na telefonske pozive odgovarali su tvrdnjom da niko ko bi mogao dati odgovore ili izjavu trenutno nije u firmi.

Mićić nekoliko prethodnih dana nije odgovarao na telefonske pozive.

Javna tajna

Uništavanje Apoteke „Semberija“ postalo je predmet ismijavanja na društvenim mrežama, a u Bijeljini je javna tajna da na taj način žele da je daju u ruke podobnog privatnika.

– Zar je moguće da se s tim može propasti. Marže su na lijekovima i po 300 odsto, ali izgleda da je lopovluk i do 500 odsto. U Bijeljini jedna prosječna privatna apoteka godišnje zaradi bar 150.000 KM i nijedna nije zatvorena – napisao je Miloš.

Velja kaže da „samo ‘zmaj od direktora’ može da napravi dug od tri miliona maraka“.

– Gradonačelniče, ta gospođa je vaša, vi je postaviste na to mjesto. A sigurno ste znali šta je bila u bolničkoj apoteci i kako se spasila robije. Ako zna grad, trebalo bi da znate i vi – naveo je on.

Ostavi poruku