Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić ocijenio je da srpski povratnici na području Bosanskog Grahova teško žive i pozvao je sve koji su u prilici da pomognu obnovu tog kraja.

Špirić je izjavio Srni da srpski povratnici u ovaj kraj traže ohrabrenje, podršku i pomoć da bi ostali i opstali na tim prostorima.

On je istakao da srpski narod u Bosanskom Grahovu, Glamoču i Drvaru kroz Srpsku pravoslavnu crkvu gleda na Banjaluku, Beograd i dijasporu, a da im pogled na Livno i Sarajevo samo obezbjeđuje tugu i muku, jer im 20 godina nisu željeli pomoći.

Špirić je pozvao međunarodnu zajednicu da posjeti Bosansko Grahovo i da se uvjeri da je to najrazrušenija opština u BiH tokom posljednjeg rata.

„Oni koji su nam podijelili prostor i kroz silu bili nepravedni, nisu uspjeli da podijele crkvu i Eparhiju bihaćko-petrovačku“, rekao je Špirić, koji je u Bosanskom Grahovu prisustvovao prazniku Sabora srpskih svetitelja – slavi Eparhije bihaćko-petrovačke.

Tim povodom Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu.

Špirić je rekao da je srpski patrijarh poslao divne poruke okupljenom narodu – da ostanu na svome, te da će oni koji se bore za istinu i pravdu biti nagrađeni od Boga.

„Pozvao je na ljubav, a ne mržnju. Pozvao je Srbe da budu Božija djeca, da budu vjerni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da pomognu jedni drugima“, istakao je Špirić.

On je rekao da je Eparhija bihaćko-petrovačka prostorno velika i da je na današnjem veličanstvenom skupu bilo dosta naroda, te napomenuo da se slava ove eparhije svake godine obilježava u drugom mjestu.

„To daje jednu novu snagu i duh obnove i povratka na te prostore. Koliko bude više Srba dignute glave u Grahovu, Drvaru i Glamoču i tim mjestima, biće stabilnija i Republika Srpska“, zaključio je Špirić.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Ostavi poruku