Bivši pripadnik američke obavještajne službe NSA Džon Šindler izjavio je da je Beč važno mjesto za teroriste „Islamske države“ i centrala za radikalnu salafističku scenu iz BiH.

Šindler, koji je u NSA bio zadužen za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, rekao je bečkom dnevniku „Esterajh“ da je većina austrijskih džihadista porijeklom iz Čečenije, Turske i prije svega iz BiH.

On je objasnio da postoji snažna veza između radikalnih islamista u Austriji i jugoistočnoj Evropi od devedesetih godina 20. vijeka i rata u BiH.

Šindler je rekao da je centar džihadizma BiH u Beču, ne u Sarajevu, jer u Austriji lakše mogu da se regrutuju, a i zato što se u BiH oštrije djeluje protiv radikalnih lica.

„Sve više ekstremista putuje između Beča i BiH, a većina ekstremista živjela je u Austriji i tu se radikalizovala. Veoma veliki broj islamističkih ekstremista iz BiH ima vezu sa Bečom“, rekao je Šindler.

On je kao primjer naveo nedavno uhapšenog hodžu Bilala Bosnića, koji je „de fakto glava frakcije IS u BiH, a prethodno je živio u Austriji“.

Šindler je rekao da se trenutno 160 osoba iz Austrije bori ili do sada borilo na strani „Islamske države“ u Sirije, a da u Beču snažna radikalna salafistička scena skuplja novac i borce direktno za „Islamsku državu“.

On je ocijenio da austrijski zakon o borbi protiv terorizma nije išao u korak sa rastućom opasnošću i da „Islamska država“ predstavlja direktnu opasnost po Austriju.

Ostavi poruku