SHARE

Лидери САД, Велике Британије и Француске, Барак Обама, Дејвид Камерон и Франсоа Оланд оштро су данас осудили погубљење Британца Дејвида Хејнса и обећали да ће тражити и пронаћи његове убице и привести их правди.

“САД категорички осуђују варварско убиство држављанина Велике Британије Дејвида Хејнса који је починила терористичка група ИСИЛ (Исламска држава)”, рекао је Обама а саопштила је Бела кућа.

Амерички председник је, како наводи АФП, изразио солидарност са савезничком Британијом, и обећао да ће тражити убице и уништити ИД.

САД ће заједно са Великом Британијом и широком коалицијом држава из региона и света сарађивати ради привођења правди “починиоца тог ужасног чина”, и уништити “ту претњу људима наших земаља, региона и света”, наводи се у саопштењу.

Камерон је, наводе агенције, погубљење 44-годишњег британског заробљеника рођеног у Шкотској, назвао “актом чистог зла” и “подлим и ужасним убиством невиног хуманитарног радника”, саопштио је Даунинг стрит.

“Учинићемо све што је у нашој моћи да пронађемо те убице и осигурамо да се суоче са правдом, колико год то буде морало да траје”, рекао је британски премијер.

Британски премијер Дејвид Камерон ће, наводи АФП, одржати састанак са владином комисијом за ванредне ситуацијом (КОБРА), а биће проверена веродостојност видео-снимка са погубљењем који је постављен на интернету.

Председник Француске Франсоа Оланд осудио је “гнусни злочин” захтевајући акцију међународне заједнице против починилаца.

“Гнусно убиство Дејвида Хејнса је још један разлог зашто међународна заједница мора да се мобилише против (Исламске државе), кукавичке и бедне организације”, наведено је у саопштењу француског председника.

Хејнс је био заробљен у Сирији 2013. године, а према писању британске штампе, 12 година је служио у ваздухопловству, после чега је почео да учествује у хуманитарним мисијама, па је 2011. у Либији био на челу хуманитарног програма Међународне организације инвалида, која је помагала деци, а затим и у Јужном Судану.

У тренутку заробљавања у Сирији је боравио са хуманитарном мисијом у оквиру француске невладине организације Агенција за техничку сарадњу и развој (Ацтед).

Британски ТВ канал “Скај њус” (СкyНеwс) пренео је да је Хејнс на видео-снимку насловљеном “Порука савезницима Америке”, дао изјаву у којој одговорност за погубљење ставља на британског премијера, због обећања да ће испоручивати ирачким Курдима оружје и муницију ради борбе против радикалних исламиста.

“Ушли сте добровољно у коалицију са САД против ИД истао као што је учинио и ваш претходник Тони Блер, следећи тренд наших британских премијера који не могу да нађу храбрости да кажу “не” Американцима”, наведено је у поруци, која је могла да буде дата под принудом, наводи британски ТВ канал.

“Нажалост, на крају британски народ плати цену себичних одлука нашег парламента”, наводи се у изјави жртве.

Иза Хејнса је стајао човек у црној одећи, који је говорио са британским акцентом.

“Британац мора да плати цену вашег обећања, Камероне, да ћете наоружати пешмерге против ИД-а”, рекао је он, додајући након што је Хејнс завршио изјаву, да ће британски премијер “као његов господар Обама” уколико настави борбу против ИД имати на савести “крв свог народа”.

Ово убиство уследило је после прошломесечних убистава америчких новинара Џејмса Фолија и Стивена Сотлофа, чије је погубљење одсећањем главе такође снимљено и објављено.

SHARE

Оставите одговор