SHARE

Амерички предсједник вози се у “авиону судњег дана” , направљеном да заштити највише америчке функционере у случају нуклераног рата или других катастрофа.
Ријеч је о моделу који је адаптирани “Боинг 747”, а назив му је “Е-4Б НАОЦ ” /National Airborne Operations Center/.

Овај посебни авион личи на предсједнички модел “Ер форс 1”, али постоји врло битна разлика – овај авион може да заштити предсједника или било кога другог, чак и у случају нуклеарног рата.

Медији тврде да је, након напада 11. септембра 2001, предсједник САД често летио овим авионом.

Уз нуклеарне нападе, “Е-4Б”, наводно, може да издржи разне врсте природних катастрофа које би иначе биле погубне, те терористичке нападе, а конструисан је тако да “штеди” гориво па може бити више времена у ваздуху.

Авион је опремљен бројним високотехнолошким уређајима, између осталог има специјални оклоп који га штити од зрачења, те 67 антена и сателитских “овала”.

У случају рата, “Е-4Б” постаје “летећи Пентагон” који својом опремом омогућава управљање војском и нуклеарним оружјем, као и комуникацију са било ким било гдје у свијету.

“Е-4Б” прима 112 путника, а има три нивоа.

Горњи ниво је управљачки, средњи се састоји од конференцијске сале, дворане за пројекције, канцеларије тима за операције, канцеларије за контролу и просторија за одмор.

Дио средњег нивоа састоји се од собе за састанке, канцеларије за контролу комуникација, као и од ходника из којих степенице воде према горњем и доњем нивоу.

Доњи ниво резервирасан је за безбједносне уређаје, додатну опрему и посебну опрему за различите врсте опасности.

Модел је, наводно, купио Роналд Реган још при крају хладног рата.

Држава и војска избјегавају да одговарају на питања у вези са овим авионом, па је све што се о њему знало остајало на нивоу гласина.

Бивши секретар канцеларије за односе са јавношћу некадашwег предсједника САД Џорџа Буша млађег каже да је “авион Судњег дана” било језиво видјети, посебно 11. септембра 2001. године након након напада у Њујорку и Вашингтону.

SHARE

Оставите одговор