Američki predsjednik vozi se u „avionu sudnjeg dana“ , napravljenom da zaštiti najviše američke funkcionere u slučaju nukleranog rata ili drugih katastrofa.
Riječ je o modelu koji je adaptirani „Boing 747“, a naziv mu je „E-4B NAOC “ /National Airborne Operations Center/.

Ovaj posebni avion liči na predsjednički model „Er fors 1“, ali postoji vrlo bitna razlika – ovaj avion može da zaštiti predsjednika ili bilo koga drugog, čak i u slučaju nuklearnog rata.

Mediji tvrde da je, nakon napada 11. septembra 2001, predsjednik SAD često letio ovim avionom.

Uz nuklearne napade, „E-4B“, navodno, može da izdrži razne vrste prirodnih katastrofa koje bi inače bile pogubne, te terorističke napade, a konstruisan je tako da „štedi“ gorivo pa može biti više vremena u vazduhu.

Avion je opremljen brojnim visokotehnološkim uređajima, između ostalog ima specijalni oklop koji ga štiti od zračenja, te 67 antena i satelitskih „ovala“.

U slučaju rata, „E-4B“ postaje „leteći Pentagon“ koji svojom opremom omogućava upravljanje vojskom i nuklearnim oružjem, kao i komunikaciju sa bilo kim bilo gdje u svijetu.

„E-4B“ prima 112 putnika, a ima tri nivoa.

Gornji nivo je upravljački, srednji se sastoji od konferencijske sale, dvorane za projekcije, kancelarije tima za operacije, kancelarije za kontrolu i prostorija za odmor.

Dio srednjeg nivoa sastoji se od sobe za sastanke, kancelarije za kontrolu komunikacija, kao i od hodnika iz kojih stepenice vode prema gornjem i donjem nivou.

Donji nivo rezervirasan je za bezbjednosne uređaje, dodatnu opremu i posebnu opremu za različite vrste opasnosti.

Model je, navodno, kupio Ronald Regan još pri kraju hladnog rata.

Država i vojska izbjegavaju da odgovaraju na pitanja u vezi sa ovim avionom, pa je sve što se o njemu znalo ostajalo na nivou glasina.

Bivši sekretar kancelarije za odnose sa javnošću nekadašweg predsjednika SAD Džordža Buša mlađeg kaže da je „avion Sudnjeg dana“ bilo jezivo vidjeti, posebno 11. septembra 2001. godine nakon nakon napada u Njujorku i Vašingtonu.

Ostavi poruku