Nove sankcije koje su neke zapadne države uvele protiv Rusije zbog ukrajinske krize su neosnovane i Moskva ne može da ne ogovori, izjavila je danas predsjednik Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.

„Primila sam informaciju u vođenju nove runde sankcija protiv Rusije sa velikim čuđenjem i žaljenjem“, izjavila je Matvijenko.

Sankcije protiv Rusije uvedene su uprkos prekidu vatre postignutom između predstavnika proruskih aktivista i ukrajinske vojske uz posredovanje Moskve.

„Ovi koraci su neprijateljski, a utisak je da su potpuno neosnovani. Konačno, počele su mirne akcije i pregovori za rješavanje situacije a, što je najvažnije – prestalo je ubijanje ljudi“, istakla je Matvijenko.

Ona je naglasila da je kontraproduktivno govoriti jezikom sankcija i dodala da Rusija ne može ostati bez odgovora, ali da će odgovor biti umjeren, prenosi Itar tas.

„Rusija ima jak potencijal da prevaziđe negativne posljedice sankcija koje će se negativno odraziti na države koje su primijenile ove mjere“, napomenula je Matvijenko.

Ona je dodala da će Rusija učiniti sve što je moguće da bude održan krhki mir u Ukrajini i da ne budu obnovljeni sukobi.

„Nastavićemo interakciju sa svim zemljama za razvoj saradnje. Nadamo se da je ovakva situacija samo privremena, kao i da će histerija protiv Rusije uskoro biti završena“, navela je Matvijenko.

Ostavi poruku