Naslovna Bosna i Hercegovina I bez rada će u džep strpati 50.000 KM

I bez rada će u džep strpati 50.000 KM

0

Poslanici i delegati u Parlamentu BiH koji se nisu našli na stranačkim listama za predstojeće izbore ne moraju da se brinu, jer će u idućih godinu dobiti hiljade maraka iz budžeta.

Naime, poslanici i delegati nakon što im istekne mandat, u slučaju da ne pronađu novi posao ili da nisu izabrani na izborima, imaju pravo da godinu primaju plate u iznosima od 4.000 do 4.800 maraka. Prema tome, u skladu sa postojećim zakonskim aktima, oni koji ne dobiju novu funkciju mogu da računaju na najmanje 50.000 KM.

Pored ove privilegije, poslanici i delegati u avgustu idu na kolektivni godišnji odmor, a ni jul i septembar ne provedu radno cijeli mjesec. Tako su poslanici u julu bili na tri sjednice Predstavničkog doma, a delegati na dvije sjednice Doma naroda. U avgustu nije bilo zasjedanja, da bi se poslanici i delegati u septembru sastali po jednom početkom mjeseca.

Ukupna primanja poslanika i delegata BiH, uz paušal koji dobijaju nezavisno od njihovog radno-pravnog statusa, kreću se u rasponu od 4.800 do 7.000 KM. Najviše primaju oni koji koriste pravo na odvojeni život i smještaj u Sarajevu, posjetu porodicama četiri puta mjesečno, oni koji su uključeni u rad jedne ili više komisija, te oni koji imaju najviše godina radnog staža. Primanja poslanika i delegata se po osnovu „minulog rada“ mogu uvećati do najviše 20 odsto.

Tako su zakoni koje donosi Parlament BiH najskuplji u regiji, odnosno, u poređenju sa parlamentima u okruženju parlamentarci BiH rade najmanje, a plaćeni su najviše.

Iz Centra civilnih inicijativa su poručili da bi pomenuta mjesečna primanja poslanika nakon završenog mandata trebalo izmijeniti i to da godinu primaju 50 odsto plate ili da ubiru puni iznos u trajanju od šest mjeseci.

– Ne računajući prvu godinu mandata aktuelnog saziva Parlamenta, kada još nije bio završen proces konstituisanja, u prvom kvartalu 2014. postignut je dosad najlošiji rezultat. Usvojena su svega dva zakona. Iako su prošli i pretprošli saziv Parlamenta bili krajnje neefikasni, aktuelni saziv je lošiji od oba pomenuta – istakli su u CCI.

U proceduri se nalazi nekoliko zakona i inicijativa za smanjenje plata poslanika i delegata, ali nijedna od njih još nije usvojena. Plate poslanika i delegata smanjene su svega za 4,5 odsto u 2012. godini.

Region
U Srbiji narodni poslanici primaju punu platu šest mjeseci nakon isteka mandata, dok u Hrvatskom saboru primaju punu platu šest mjeseci, a ostalih pola godine pola plate.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version