SHARE

Посланици и делегати у Парламенту БиХ који се нису нашли на страначким листама за предстојеће изборе не морају да се брину, јер ће у идућих годину добити хиљаде марака из буџета.

Наиме, посланици и делегати након што им истекне мандат, у случају да не пронађу нови посао или да нису изабрани на изборима, имају право да годину примају плате у износима од 4.000 до 4.800 марака. Према томе, у складу са постојећим законским актима, они који не добију нову функцију могу да рачунају на најмање 50.000 КМ.

Поред ове привилегије, посланици и делегати у августу иду на колективни годишњи одмор, а ни јул и септембар не проведу радно цијели мјесец. Тако су посланици у јулу били на три сједнице Представничког дома, а делегати на двије сједнице Дома народа. У августу није било засједања, да би се посланици и делегати у септембру састали по једном почетком мјесеца.

Укупна примања посланика и делегата БиХ, уз паушал који добијају независно од њиховог радно-правног статуса, крећу се у распону од 4.800 до 7.000 КМ. Највише примају они који користе право на одвојени живот и смјештај у Сарајеву, посјету породицама четири пута мјесечно, они који су укључени у рад једне или више комисија, те они који имају највише година радног стажа. Примања посланика и делегата се по основу “минулог рада” могу увећати до највише 20 одсто.

Тако су закони које доноси Парламент БиХ најскупљи у регији, односно, у поређењу са парламентима у окружењу парламентарци БиХ раде најмање, а плаћени су највише.

Из Центра цивилних иницијатива су поручили да би поменута мјесечна примања посланика након завршеног мандата требало измијенити и то да годину примају 50 одсто плате или да убиру пуни износ у трајању од шест мјесеци.

– Не рачунајући прву годину мандата актуелног сазива Парламента, када још није био завршен процес конституисања, у првом кварталу 2014. постигнут је досад најлошији резултат. Усвојена су свега два закона. Иако су прошли и претпрошли сазив Парламента били крајње неефикасни, актуелни сазив је лошији од оба поменута – истакли су у ЦЦИ.

У процедури се налази неколико закона и иницијатива за смањење плата посланика и делегата, али ниједна од њих још није усвојена. Плате посланика и делегата смањене су свега за 4,5 одсто у 2012. години.

Регион
У Србији народни посланици примају пуну плату шест мјесеци након истека мандата, док у Хрватском сабору примају пуну плату шест мјесеци, а осталих пола године пола плате.

SHARE

Оставите одговор