SHARE

Премијери Чешке и Словачке Бохуслав Соботка и Роберт Фицо и даље се противе санкцијама Русији и одбијају нове контингенте НАТО на својој територији.
“Санкције отежавају економску ситуацију у Русији, али то неће утицати на политику Москве према Украјини”, поручио је Соботка својим европским колегама.

Соботка и даље сматра да проширење списка санкција није рјешење и позива на политички дијалог.

Словачки премијер Роберт Фицо не пристаје да се у тој земљи постави НАТО база и поручује да би, у случају да се то ипак деси, напустио политику.

Фицо сматра да мале земље као што је Словачка не смију да се увлаче у велике геополитичке сукобе.

“То што смо у НАТО уопште не значи да морамо имати на својој територије базе туђих армија. Уколико нас неко на то буде приморавао, тражио бих расписивање референдума“, рекао је словачки премијер.

У земљама ЕУ постоји низ противника санкцијама и заоштравању односа на релацији Брисел – Москва.

Предсједник Источног комитета њемачке економије Екхарт Кордес критиковао је нове санције према Русији и оцијенио да то представља велику пријетњу за њемачки бизнис.

“У ери глобализације, санкције нису средство којим се може изоловати земља као што је Русија”, упозорава Кордес.

Према подацима које објављују економски портали, западне земље ће због антируских санкција изгубити око 40 милијарди долара.

Инвестициони програм одбрамбених предузећа у Русији у великој мјери
оријентисан је на буџет земље, па санкције према том сектору неће посебно узнемирити Москву.

Што се тиче компанија енергетског сектора, у њиховим инвестиционим плановима за ову годину никаква позајмљивања нису планирана – наводе портали.

Истоврмено, ограничења за руске компаније претпостављају недостатак потражње дијела западног капитала.

Али, капитал не трпи застој, па ће онај дио који није тражен бити усмјерен у шпекулативну сферу, а то може да дестабилизује западну економију.

Санкције су мач са двије оштрице – наводе аналитичари.

SHARE

Оставите одговор