Naslovna Srbija Vojska Srbije garant zaštite interesa Srbije

Vojska Srbije garant zaštite interesa Srbije

0

Vojska Srbije snažan je i odlučan garant zaštite životnih nacionalnih interesa Srbije, a saradnjom sa drugim armijama u svijetu Srbija daje doprinos globalnom miru, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije.

Podsjećajući da se ove godine navršava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, Nikolić je u obraćanju ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, izrazio uvjerenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije znati i da slijede put srpskih heroja od prije jednog vijeka.

Predsjednik Srbije poručio je da sjećanje na pretke i razumijevanje istorije neophodno „da bi predvideli budućnost i izvukli valjane pouke za budućnost naše države i naroda“.

„Obaveza je svih nas da čuvamo sećanje na slavne pobede srpskog vojnika za koga je otadžbina uvek bila najveća svetinja, i da svoje potomke vaspitavamo na sjajnim primerima patriotizma kakvi su retko zabeleženi u celokupnoj svetskoj istoriji“, rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je ukazao da je razlika današnjih srpskih vojnika u odnosu na njihove pretke u tome što „ovoga puta sva njihova hrabrost i umeće ne treba da budu usmereni na žrtvovanje života, nego naprotiv, na čuvanje života i doprinos napretku Srbije u miru i slobodi“.

„Put Srbije ka pridruživanju Evropskoj uniji, kao i tesna saradnja naše zemlje sa svim državama sa kojima nas spaja dokazano međusobno prijateljstvo, daju priliku oficirima naše Vojske da se na profesionalnom nivou susretnu sa kolegama iz mnogih zemalja koje su od nas ekonomski razvijenije“, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da Srbija kroz saradnju njene vojske sa drugim armijama u procesu uspostavljanja mira u svijetu, „daje doprinos globalnom miru i jača sopstveni kredibilitet u međunarodnim odnosima“.

Svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije, predsjednik Skupštine Maja Gojković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Svečanoj promociji prisustvovali su i predstavnici crkvi i vjerskih zajednica u Srbiji, kao i gosti iz inostranstva: komandant Nacionalne garde Ohaja Debora Ašenhorst i predstavnici vojnih akademija Slovačke i Ruske Federacije, kao i porodice mladih kadeta i građani Beograda.

Najboljima u rangu Nikolić je uručio oficirske sablje sa posvetom, a ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje sa posvetom najuspješnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Oficirske sablje uručene su Aleksandaru Borovčaninu, koji je ostvario prosjek ocjena 9,84 na studijskom programu Menaxment u odbrani, smjer pešadija, Viktoru Džaseru Milenkoviću, sa prosjekom 9,80 na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo i Milici Radojković, sa prosjekom 9,70 na studijskiom programu Logistika odbrane.

U prve oficirske činove, ukazom predsjednika Srbije, promovisano je 220 kadeta i kadetkinja 135. klase Vojne akademije i jedan kadet koji je Vojnu akademiju završio u Grčkoj.

Ovo je deveti put da Vojska Srbije na ovakav način dodjeljuje prvi oficirski čin mladim kadetima, a ove godine među najboljima u rangu bila je i jedna djevojka.

Program su uveličali naleti letjelica avijacije Vojske Srbije, prikaz egzercira Garde i muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version