SHARE

Војска Србије снажан је и одлучан гарант заштите животних националних интереса Србије, а сарадњом са другим армијама у свијету Србија даје допринос глобалном миру, рекао је предсједник Србије Томислав Николић на свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије.

Подсјећајући да се ове године навршава 100 година од почетка Првог свјетског рата, Николић је у обраћању испред Дома Народне скупштине у Београду, изразио увјерење да ће најмлађи потпоручници Војске Србије знати и да слиједе пут српских хероја од прије једног вијека.

Предсједник Србије поручио је да сјећање на претке и разумијевање историје неопходно “да би предвидели будућност и извукли ваљане поуке за будућност наше државе и народа”.

“Обавеза је свих нас да чувамо сећање на славне победе српског војника за кога је отаџбина увек била највећа светиња, и да своје потомке васпитавамо на сјајним примерима патриотизма какви су ретко забележени у целокупној светској историји”, рекао је Николић.

Предсједник Србије је указао да је разлика данашњих српских војника у односу на њихове претке у томе што “овога пута сва њихова храброст и умеће не треба да буду усмерени на жртвовање живота, него напротив, на чување живота и допринос напретку Србије у миру и слободи”.

“Пут Србије ка придруживању Европској унији, као и тесна сарадња наше земље са свим државама са којима нас спаја доказано међусобно пријатељство, дају прилику официрима наше Војске да се на професионалном нивоу сусретну са колегама из многих земаља које су од нас економски развијеније”, рекао је Николић.

Он је оцијенио да Србија кроз сарадњу њене војске са другим армијама у процесу успостављања мира у свијету, “даје допринос глобалном миру и јача сопствени кредибилитет у међународним односима”.

Свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, присуствовали су премијер Србије Александар Вучић и чланови Владе Србије, предсједник Скупштине Маја Гојковић и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.

Свечаној промоцији присуствовали су и представници цркви и вјерских заједница у Србији, као и гости из иностранства: командант Националне гарде Охаја Дебора Ашенхорст и представници војних академија Словачке и Руске Федерације, као и породице младих кадета и грађани Београда.

Најбољима у рангу Николић је уручио официрске сабље са посветом, а министар одбране Братислав Гашић уручио је пиштоље са посветом најуспјешнијим кадетима вида Копнене војске и Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Официрске сабље уручене су Александару Боровчанину, који је остварио просјек оцјена 9,84 на студијском програму Менаxмент у одбрани, смјер пешадија, Виктору Џасеру Миленковићу, са просјеком 9,80 на студијском програму Војно ваздухопловство и Милици Радојковић, са просјеком 9,70 на студијскиом програму Логистика одбране.

У прве официрске чинове, указом предсједника Србије, промовисано је 220 кадета и кадеткиња 135. класе Војне академије и један кадет који је Војну академију завршио у Грчкој.

Ово је девети пут да Војска Србије на овакав начин додјељује први официрски чин младим кадетима, а ове године међу најбољима у рангу била је и једна дјевојка.

Програм су увеличали налети летјелица авијације Војске Србије, приказ егзерцира Гарде и музички програм у извођењу Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички” и Репрезентативног оркестра Гарде.

SHARE

Оставите одговор