Apel gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička kojim od Nijemaca traži finansijsku pomoć i tehničke informacije koje bi omogućile izgradnju zida duž istočne ukrajinske granice kako bi se spriječili ruski upadi u zemlju izazvao je nemalo čuđenje prisutnih u Berlinu.

Kličkova molba iznenadila je s obzirom na činjenicu da je Berlin čvrstom granicom između istočnog i zapadnog dijela bio podijeljen punih 28 godina i predstavljao je simbol Hladnoga rata.

-Bili bismo presretni kad bismo dobili pomoć od svih prijatelja Ukrajine – kazao je bivši bokser koji je dio života proveo u Njemačkoj.

Kličko je objasnio da bi podizanje zida onemogućilo rusku dopremu pomoći u oružju i ljudstvu proruskim pobunjenicima, dodavši kako bi njemačka financijska pomoć i knonj-honj bili dočekani sa zahvalnošću.

Početkom mjeseca premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da se planira izgradnja zida duž granice s Rusijom.

-Odluka o osiguranju granica slobodna je volja Ukrajinaca. I razumljiva je – rekla je portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Kristin Virc.

Njemačka vlada zasad nije dobila nikakav službeni zahtjev da podrži takav projekt niti postoje planovi o tome, prenosi Hina.

Ostavi poruku