SHARE

Апел градоначелника Кијева Виталија Кличка којим од Нијемаца тражи финансијску помоћ и техничке информације које би омогућиле изградњу зида дуж источне украјинске границе како би се спријечили руски упади у земљу изазвао је немало чуђење присутних у Берлину.

Кличкова молба изненадила је с обзиром на чињеницу да је Берлин чврстом границом између источног и западног дијела био подијељен пуних 28 година и представљао је симбол Хладнога рата.

-Били бисмо пресретни кад бисмо добили помоћ од свих пријатеља Украјине – казао је бивши боксер који је дио живота провео у Њемачкој.

Кличко је објаснио да би подизање зида онемогућило руску допрему помоћи у оружју и људству проруским побуњеницима, додавши како би њемачка финанцијска помоћ и кноњ-хоњ били дочекани са захвалношћу.

Почетком мјесеца премијер Арсениј Јацењук најавио је да се планира изградња зида дуж границе с Русијом.

-Одлука о осигурању граница слободна је воља Украјинаца. И разумљива је – рекла је портпарол њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Кристин Вирц.

Њемачка влада засад није добила никакав службени захтјев да подржи такав пројект нити постоје планови о томе, преноси Хина.

SHARE

Оставите одговор