SHARE

Главни узрок смрти Фацебоок-а могао би да буде њихова алавост за новцем и претерано форсирање реклама. У наставку прочитајте сценарио Џоша Клајна, који детаљно предвиђа крај популарне друштвене мреже.

На популарној бизнис друштвеној мрежи Линкедин, корисник Џош Клајн објавио је чланак у вези могућег краја Фацебоок-а. Према његовом мишљењу, тренутно најпопуларнија друштвена мрежа на свету, свој крај би могла да доживи 2016. године.

Ево какав је крај замислио Џош, који уопште не изгледа тако немогућ.

“Фацебоок је недавно имао проблем са тинејџерима који су га масовно напуштали. Након што је интернет гигант омогућио свима да му приступе, тинејџери су масовно почели да добијају захтеве за пријатељство од родитеља и других старијих чланова породице. Млађа популација је масовно почела да “бежи” на Инстаграм, па га је Фацебоок купио за “тричавих” милијарду долара.

Поред Инстаграма, Фацебоок је купио и WхатсАпп за невероватних 19 милијарди долара. Ово је почетак пропадања популарне друштвене мреже.

У периоду од 2014. до 2016. године Фацебоок-ова способност да забележи и искористи личне податке корисника значајно ће порасти.

У марту 2014. године, Фацебоок-ов алгоритам за препознавање лица, који је сам по себи био контроверзан још од 2011. године, постао је “прецизно људско биће”. Предвиђам да ће у 2015. години, рекламе “гађати” људе тако што ће препознавати слике на којима су се појављивали, чак иако нису таговани на њима. Неће постојати начин да се обришу информације које је Фацебоок сачувао.

До средине 2015. године, Фацебоок ће имати озбиљан проблем са приходима. Број корисника у развијеним земљама почеће драстично да се смањује, док ће се једини пораст забележити у сиромашнијим земљама где људи немају новца за рекламирање. Као резултат тога, Фацебоок ће полако почети да “умире”.

Како би повећао приход, Фацебоок ће почети да још јаче форсира рекламе. Скоро 25 одсто постова у “Неwс Фееду” биће спонзорисани садржај. Интернет гигант почеће да неколико пута дневно шаље “пусх” нотификације на паметним телефонима, које ће такође бити рекламног карактера.

Бесни корисници масовно ће почети да бришу своје налоге. Број нових корисника неће моћи да надомести оволике губитке, па ће приход и акције драстично пасти.

У децембру 2015. године, тачно седам година након што је мрежа добила свог милионитог корисника, Фацебоок је објавио саопштење за јавност да ће 11. фебруара 2016. године, заувек затворити своја врата. Он ће наравно задржати права на сав садржај који је икада објављен на његовим плавим странама.”

Шта ви мислите, да ли је крај Фацебоок близу?

SHARE

Оставите одговор