Sudeći prema izjavama u holandskim medijima, selektoru Srbije Diku Advokatu, brzo se smučio novi posao, ali ne zbog tima, nego vanfudbalskih stvari.

Holanđanin je poslije samo nekoliko dana na pripremama i devedeset minuta na klupi „orlova“ bilo je dovoljno da stekne ne baš povoljno mišljenje o Srbiji. Posebno negativno ocijenio je teren stadiona Partizana, na kojem je igran prijateljski meč protiv Francuske.

– Igrali smo na stadionu Partizana za koji mislim da je star 100 godina. Osvjetljenje je bilo odlično, ali je teren nikakav i to mora da se promijeni. Zbog ratova devedesetih Srbija je pomalo u prošlosti. Neke stvari su modernizovane, ali za mnoge hotele i zgrade vrijeme je stalo. To važi i za Partizanov stadion – rekao je Advokat.

On je odbio mogućnost da se preseli u Beograd dok je selektor.

– Vratio sam se kući poslije sedam dana, ne želim da živim u Srbiji. Tako ću raditi i u naredne dvije godine, tako je interesantnije i pod drugim uslovima ne bih ni prihvatio posao. Dogovor koji smo napravili sasvim mi odgovara. Ne želim da živim u inostranstvu, da želim, onda ne bih trenirao Srbiju – rekao je Advokat.

Za razliku od Beograda i Srbije, Holanđanin je zadovoljan timom.

– Za prvi put je bilo dobro. Cilj mi je da ekipa što prije odraste, jer je naivnost već dugo boljka ovog tima. Nemamo uzalud tako mladu selekciju, posebno u veznom redu. Ali takođe imamo i igrače Čelzija i Sitija, dobrih startnih 11, od toga može da se napravi dobar miks. Uvijek postoje pozicije koje mogu bolje da se popune ali to je logično, kad trenirate tek četiri dana, a samo ste sedam dana zajedno. Više bih volio da smo u ovom terminu odigrali dvije, a ne samo jednu utakmicu – rekao je holandski stručnjak.

Najupadljivije slabosti Srbije vidljive su iz snimaka mečeva iz prethodnog ciklusa.

– Gledao sam na DVD-u sve utakmice u prethodne dvije godine i ono što sam primijetio je da često primaju golove iz kontri, jer su igrali previše otvoreno. To mi je prvo privuklo pažnju. Zato su, na primjer, izgubili od Belgije u kvalifikacijama za SP – zaključio je Advokat.

Bezidejni

Holanđanin je brzo otkrio još jednu boljku srpskih fudbalera.

– Imam utisak da često ne postoji ideja. Mora da postoji neki razlog zbog kojeg igraš na neki način. Ovi mladići moraju da nauče da biraju prave momente, ukoliko ste bolji od protivnika, nema razloga da se povlačite, dok protiv jačih ekipa to ima smisla, ali onda to morate da radite kao tim. Time se ja sada bavim, to se protiv jake ekipe kao što je Francuska pokazalo dobrim, mada je sve to još krhko – rekao je Advokat.

Ostavi poruku