SHARE

У Шкотској су данас, пет дана уочи референдума о независности, одржане мирне демонстрације на којима је било на хиљаде људи који су “за” отцепљење, као и оних “против независности”.

Око 15.000 присталица уније са Великом Британијом преплавило је улице Единбурга, док је 35.000 присталица кампање за независност марширало широм Шкотске, пренела је агенција АП.

Премијер Шкотске Алекс Салмонд покушао је да умањи страхове да ће бити неких последица према противницима независности, ако би 18. септембра победила кампања “за” отцепљење.

“Дан посла гласања престаће кампања ‘не’ и кампања ‘за’ – биће само Тим Шкотске. Успеху кампање ‘да’ приступићемо великодушношћу према свима”, рекао је Салмонд.

Салмонд је дао такву изјаву због данашњег упозорења потпредседника Шкотске националистичке партије Џима Силарса да неке компаније и банке могу да буду кажњене јер изражавају забринутост у вези последица сецесије.

Националисти оптужују британског премијера Дејвида Камерона да воде кампању са лидерима великих компанија с циљем застрашивања гласача, а унионисти сматрају да отцепљење доноси финансијску и економску несигурност.

Skotska nezavisnost 4

Велике банке, нафтне компаније и супермаркети изразили су забринутост ако би на референдуму било изгласано отцепљење Шкотске.

Економска будућност Шкотске постала је једна од главних тема жестоких расправа уочи референдума о независности, навела је агенција Ројтерс.

На хиљаде припадника протестантског “Наранџастог реда” марширало је данас улицама Единбурга да би исказали оштро противљење независности Шкотске.

“Поносни смо јер смо део Велике Британије…Ми смо ту да би подстакли глас ‘не’ “, рекао је припадник “Наранџастог реда”.

Према последњем истраживању јавног мњења, 54 одсто испитаника гласало би за останак у унији, док 46 одсто жели да гласа за независност, пренела је британска агенција.

Шкотска је саставни део Уједињеног Краљевства од 1707. године.

SHARE

Оставите одговор