U Škotskoj su danas, pet dana uoči referenduma o nezavisnosti, održane mirne demonstracije na kojima je bilo na hiljade ljudi koji su „za“ otcepljenje, kao i onih „protiv nezavisnosti“.

Oko 15.000 pristalica unije sa Velikom Britanijom preplavilo je ulice Edinburga, dok je 35.000 pristalica kampanje za nezavisnost marširalo širom Škotske, prenela je agencija AP.

Premijer Škotske Aleks Salmond pokušao je da umanji strahove da će biti nekih posledica prema protivnicima nezavisnosti, ako bi 18. septembra pobedila kampanja „za“ otcepljenje.

„Dan posla glasanja prestaće kampanja ‘ne’ i kampanja ‘za’ – biće samo Tim Škotske. Uspehu kampanje ‘da’ pristupićemo velikodušnošću prema svima“, rekao je Salmond.

Salmond je dao takvu izjavu zbog današnjeg upozorenja potpredsednika Škotske nacionalističke partije Džima Silarsa da neke kompanije i banke mogu da budu kažnjene jer izražavaju zabrinutost u vezi posledica secesije.

Nacionalisti optužuju britanskog premijera Dejvida Kamerona da vode kampanju sa liderima velikih kompanija s ciljem zastrašivanja glasača, a unionisti smatraju da otcepljenje donosi finansijsku i ekonomsku nesigurnost.

Skotska nezavisnost 4

Velike banke, naftne kompanije i supermarketi izrazili su zabrinutost ako bi na referendumu bilo izglasano otcepljenje Škotske.

Ekonomska budućnost Škotske postala je jedna od glavnih tema žestokih rasprava uoči referenduma o nezavisnosti, navela je agencija Rojters.

Na hiljade pripadnika protestantskog „Narandžastog reda“ marširalo je danas ulicama Edinburga da bi iskazali oštro protivljenje nezavisnosti Škotske.

„Ponosni smo jer smo deo Velike Britanije…Mi smo tu da bi podstakli glas ‘ne’ „, rekao je pripadnik „Narandžastog reda“.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 54 odsto ispitanika glasalo bi za ostanak u uniji, dok 46 odsto želi da glasa za nezavisnost, prenela je britanska agencija.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine.

Ostavi poruku