Ne treba biti tako siguran da šerijatski zakon ne postoji u BiH, izjavio je Mustafa Cerić, bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH, na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu.

Cerić, koji se nalazi na četvorodnevnoj turneji u SAD, tokom koje je posjetio Njujork i Vašington, te razgovarao s predstavnicima američkog Kongresa, bošnjačkih udruženja i predstavnicima Vladinog i nevladinog sektora, narednog dana objasnio je da je tu izjavu dao u kontekstu njegovog ličnog poštovanja islamske vjere i života po islamskim propisima, javlja dopisnik Nezavisnih novina iz Vašingtona.

Na predavanju koje je održao u Centru „Vudro Vilson“ „Vjera u diplomatiju u 21. vijeku i odnos Zapada i islama“ prozvao je i Milorada Dodika, predsjednika RS, zbog inicijative da ulice u Banjaluci budu imenovane po Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, koju je ocijenio kao direktnu prijetnju za Bošnjake.

On je tokom tog predavanja okrivio EU za genocid u BiH, te da zbog toga „nije fer da toliko uslovljava BiH na putu ka EU“.

Na pitanje Obrada Kesića, šefa Predstavništva RS u Vašingtonu, da objasni kako će, ako bude izabran u Predstavništvo BiH poštovati Ustav i Dejtonski sporazum, koje je sam prethodno često osporavao, Cerić je rekao da će poštovati svoju zakletvu, ali da će s pozicije predstavnika Bošnjaka u Predsjedništvu BiH raditi na tome da se Ustav promijeni.

U svom izlaganju Cerić je najviše potencirao važnost i težinu odnosa između islama i Zapada, opisujući ga kao odnos između sijamskih blizanaca.

Prema njegovim riječima, islam je imao veliki uticaj na savremeno društvo Zapada i da danas ova dva svijeta dijele dosta zajedničkih vrijednosti.

Ostavi poruku