SHARE

Група десно орјентисаних украјинских националиста, који себе називају батаљоном “Ајдар”, одговорни су за ратне злочине на територији источне Украјине, извјештава “Амнести Интернешнл”.

Наиме, батаљони “Ајдар” и “Азов” су умијешани у брутална мучења, отмице, изнуду и могуће егзекуције у стилу озлоглашене исламске терористичке организације ИСИС, одрубљивањем главе.

“Амнести” је такође поднио извјештај у којима за злочине оптужује и другу, проруску страну, наглашавајући сукобе у којима је страдало преко 3.000 људи.

Извјештај ове организације појавио се непосредно након што је руска телевизија НТВ објавила снимак на коме се виде обезглављена тијела и одсјечене главе двоје цивила, које су идентификовали као руске ратне заробљенике, преноси Блиц.

Недуго затим, на телевизији из Кијева “Правилное ТВ”, појавио се интервју са мајком једног од двојице погубљених, која признаје да јој је син био побуњеник, а за његову бруталну смрт (добила је дрвену кутију са синовљевом главом унутра) оптужује волонтере из батаљона попут “Азова” и “Ајдара”.

У међувремену је и норвешки канал ТВ2 објавио снимке батаљона “Азов”, чији су војници махали заставама украјинске неонацистичке партије “Патриоте Украјине”.

Сматра се да оваквих групација има око тридесетак и да су сви основани и финансирани од стране приватних инвеститора.

SHARE

Оставите одговор