SHARE

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Јерко Иванковић Лијановић осумњичен је за низ кривичних дјела у вези са финансијским криминалом и злоупотребом положаја и овлашћења, а истрагом је утврђено на који начин су ухапшени у акцији “Бренд” незаконито прибавили милионе КМ и улога свих осумњичених у овом случају.

Рекао је то “Гласу Српске” извор близак истрази и додао да је истрага у оквиру које је у акцији “Бренд” у сриједу ухапшено 11 људи, показала да су браћа Јерко, Јозо и Славо Иванковић Лијановић као сувласници фирме “Лијановићи” од 2007. године организовали и руководили организованом криминалном групом која је омогућила оснивање предузећа која су водили Венка Иванковић, Здравко Иванковић и Жељко Микулић.

– Ријеч је о предузећима МИ-МО, “Фармер”, “Фармко” и “ЗД.И Продукт”, која су имала минимални основачки улог од 2.000 марака и у име њих су садашњи федерални министар трговине Милорад Бахиљ и друга тада овлашћена, а сада осумњичена лица закључивали уговоре са Лијановићима – каже наш извор.

Мирјана Шакота и Мирко Галић су, како је утврђено истрагом, овој организованој криминалној групи књиговодственим документима и евиденцијама омогућавали да прибаве имовинску корист већу од 11,6 милиона марака. Бахиљ је у својству извршног директора фирме МИ-МО у договору са Јерком, Јозом и Славом Иванковићем Лијановићем фактурисао све залихе на фирму “Фармер”, која обавља исту дјелатност. Исте фактуре просљеђивали су на фирму “Лијановићи” са намјером да онемогуће плаћање ПДВ-а.

SHARE

Оставите одговор