SHARE

У парламенту Украјине води се расправа о закону који предвиђа да украјински војници буду амнестирани од одговорности за ратне злочине у сукобима на истоку те земље.

Организација за заштиту људских права “Амнести интернешнел” недавно је у свом извјештају потврдила чињенице о злочинима почињеним у Украјини.

У нацрту закона о којем расправљају посланици Врховне раде наводи се ослобађање правне одговорности и казне војном особљу и “другим особама” за поступке који се могу окарактерисати као ратни злочин.

“Амнести интернешнел” 8. септембра је објавио извјештај у којем је потврђено да су сличне злочине починили припадници добровољачког батаљона “Ајдар”.

“Ајдар” је један од више од 30 добровољачких батаљона, који су основани након што је Кијев покренуо војну операцију у регионима Доњецк и Луганск.

“Припадници батаљона територијалне одбране `Ајдар`, који је дјеловао на сјеверу региона Луганск, умијешани су у бројна злостављања, укључујући отмице, незаконита хапшења, лоше поступање, крађу, изнуду и могућа погубљења”, истиче се у извјештају “Амнести интернешнела”.

Канцеларија украјинског државног тужиоца нешто раније је саопштила да је започета истрага о злочинима добровољачких батаљона на истоку Украјине.

SHARE

Оставите одговор