SHARE

Новоименовани турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган суочава се са првим проблемима, на веома незгодном пољу ракетног наоружања.

Турска је прије доласка Ердогана на мјесто шефа државе договорила испоруку оружја са Кином, међутим, нови предсједник је одлучио да поништи резултате тендера на којој су Кинези добили посао, те да крене у преговоре са Француском.

“Посао који је кинеска компанија договорила са Турском је регуларан у нашем свијету, а вјерујемо да ће турска страна донијети праву одлуку, одлуку која ће бити у складу са њиховим интересима“, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Кине Хуа Чуњинг.

На тендеру одржаном прошле године кинеска компанија CPMIEC је понудом од 3,4 милијарди долара добила право испоруке оружја, а иза ње је остала француско-италијанска корпорација Еуросам, којом управљају MBDA и Tales.

Одлука Ердогана да промjени добављача оружја може се лако повезати са посjетом америчког секретара одбране Чака Хејгела, који је недавно истакао да се Кина и Русија значајно приближавају Сједињеним Америчким Државама по технологији наоружања.

SHARE

Оставите одговор