Njemačka industrijska i trgovinska komora navodi da će, usljed sankcija i kontrasankcija, izvoz u Rusiju ove godine biti smanjen za 20 odsto, a direktor Komore Volker Trir precizira da će gubici iznositi sedam milijardi evra.
Ako se uz to doda i pad trgovine sa Ukrajinom, onda će manjak do kraja godine iznositi deset milijardi evra.

On ističe da je sankcijama posebno pogođena proizvodnja mašina. Ova branša nije oštećena samo zbog sankcija nego i zbog neprecizno formulisanih i pooštrenih propisa o izvozu.

Trir napominje da je namjera bila da se sankcionišu određeni proizvodi na području istraživanja nafte, ali da su pod sankcije dospjeli skoro svi proizvodi.

„Zbog takvih propisa domaći proizvođači pumpi i automobila, koji robu žele da isporuče u Rusiju, moraju da se obrate saveznoj kancelariji i drugim tijelima, iako pumpe nemaju nikakve veze sa istraživanjima nafte“, pojašnjava on.

Anketa među članovima Njemačko-ruske vanjskotrgovinske komore pokazuje da je 38 odsto ispitanika direktno pogođeno obostranim sankcijama, a više od polovine /58 odsto/ priznaje da sukob u Ukrajini utiče na njihove poslove.

Samo petina ispitanika vjeruje da će Rusija zbog sankcija promijeniti svoju politiku, dok 78 odsto smatra da će se Rusi, umjesto ka Evropi, okrenuti ekonomski jakim državama kao što su Kina, Južna Koreja i Japan.

Tri četvrtine ispitanika i dalje vjeruje da je rusko tržište perspektivno i atraktivno. Oni koji nisu pogođeni sankcijama ove godine čak očekuju da će poslovi sa Rusijom biti na novou prošlogodišnjih, ako ne i bolji. K

Ukoliko Rusiju zahvati recesija, mnogi njemački poduzetnici moraće da obustave realizaciju projekata, da uvedu skraćeno radno vrijeme ili da otpuste radnike.

Samo osam odsto ispitanika smatra da bi njemačka privreda mogla da Rusiji „okrene leđa“ – navode njemački mediji.

Ostavi poruku