SHARE

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је данас у Единбургу да би му се “срце сломило” ако би Шкоти на референдуму идуће седмице изгласали одвајање од Уједињеног Краљевства.

Камерон је, убеђујући гласаче да остану у “породици нација”, упозорио да монетарна унија са независном Шкотском неће функционисати и да, ако би Шкоти гласали за сецесију, Британија са њима неће делити фунту, пренела је агенција Ројтерс.

Камерон је истакао да референдум није исто што и општи избори, где људи донесу одлуку, па пет година касније донесу другу одлуку.

“Ово је потпуно различито од општих избора: Ово је одлука не о наредних пет година, већ о наредном веку”, нагласио је британски премијер.

“Срце би ми се сломило ако би се ова породица нација у којој смо урадили толико дивних ствари заједно распала”, рекао је Камерон.

Камерон је, осам дана уочи референдума о одвајању Шкотске од Уједињеног Краљевства, изненада одлучио да отпутује у Шкотску заједно са замеником премијера и лидером либералдемократа Ником Клегом и вођом опозиције Едом Милибандом.

Лидер шкотских националиста Алекс Салмонд такав потез британског премијера, његовог заменика и опозиционог лидера тумачи као “панични потез”.

Лондон, до пре само неколико седмица, није био забринут због референдума 18. септембра пошто су анкете редовно показивале да је убедљива већина бирача за останак у Краљевству.

Ситуација се, међутим, изненада променила протеклог викенда, када је табор за независност први пут стекао предност, а анкета објављена два дана касније показала је да су две стране изједначене.

Три највеће британске странке сместа су најавиле план за трансфер додатних надлежности шкотској влади, првенствено у области прихода од пореза.

Шкотска је саставни део Уједињеног Краљевства од 1707. године, а претходно се дуго налазила у персоналној унији са Енглеском.

Референдум у Шкотској прво је изјашњавање те врсте унутар Европске уније.

SHARE

Оставите одговор