Ukoliko bi Škotska 18. septembra na referendumu stekla nezavisnost od Velike Britanije, to bi bio veoma pozitivan znak za Korziku, koje teži otcjepljenju od Francuske, rekao je lider političke stranke „Korzika libera“ Gaj Talamoni.

„Pažljivo pratimo situaciju u Škotskoj, ali i u Kataloniji, gdje se sličan referendum održava 9. novembra. U stalnom smo kontaktu sa njihovim predstavnicima i učestvujemo brojnim međunarodnim kampanjama za podršku nezavisnosti ovih regiona“, naglasio je Talamoni.

On je naglasio da zvaničnici sa Korzike često posjećuju Škotsku i Kataloniju da bi razgovarali o planovima za nezavisnost i razmijenjivali iskustva o tom pitanju.

„Uspjeh naših međunarodnih partnera imaće pozitivan efekat i na situaciju na Korzici. Škotska i Katalonija su u u proteklih nekoliko godina dobile nove statuse i sada mogu da donose odluke o svojoj nezavisnosti. Trenutno radimo na tome da dobijemo poseban status za naš region, tako da i mi u predstojećim godinama možemo da održimo diskusije o nezavosnosti“, navodi Talamoni.

Korzika je veliko ostrvo u Sredozemnom moru i, iako je bliže Italiji, u sastavu je Francuske od osvajanja 1769. godine.

Nekoliko političkih partija zalaže se za sticanje određenog stepena autonomije, ili i čak nezavisnosti od Francuske. Ustav Korzike napisan je na italijanskom, ali stanovnici govore korzikanskim jezikom. /

Ostavi poruku