Mesec dana pre održavanja oktobarskih izbora BiH je suočena sa mnogim političkim i bezbednosnim izazovima: političari u predizbornoj kampanji raspiruju nacionalnu i versku mržnju, policija hapsi grupu vehabijskih terorista, EU strahuje od novih socijalnih nemira i sukoba, a građane su dodatno uznemirile patrole britanskih specijalaca na transporterima!

Njihovo patroliranje sa lakim naoružanjem i na savremenim vojnim transporterima, po sarajevskim ali i ulicama ostalih gradova u Federaciji BiH, zabrinuli su građane koji tvrde da ih pojačano prisustvo snaga Eufora podseća na ratni period.

Reč je o 100 vojnika iz britanske jedinice „Zmajevi“ koji su se nedavno pridružili stalnom kontingentu Eufora u BiH. U Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije je objašnjeno da je novi kontingent njihovih vojnika upućen u BiH kako bi u zemlji „sprečili izbijanje novih socijalnih nemira i održali mir i stabilnost tokom oktobarskih izbora“.

Predsednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da se dolazak grupe britanskih specijalaca u BiH pred predizbornu kampanju delimično može smatrati kao pritisak.

On je naveo da su se oni odjednom, bez ijedne odluke organa BiH, pojavili na ulicama, i to nekoliko transportera sa najelitnijom britanskom vojnom jedinicom.

– To je njihovo širenje demokratije na način da se njihovi naoružani vojnici pojave, zaprete i pošalju poruku otprilike: morate tako da se ponašate ili ćete imati posla sa nama – rekao je Dodik.

On ističe da niko iz BiH nije zvao u pomoć te britanske specijalce, bar ne zvanično, ali da oni smatraju da je konfuzija koja vlada u BiH dovoljan razlog da otvori slobodan prostor da mogu da dođu.

UZNEMIRUJUĆI EFEKAT

OD 2010. godine Eufor u BiH ima oko 600 pripadnika. Dolazak novih 100 britanskih specijalaca, njihov prolazak kroz centar Sarajeva i vožnja drugim delovima FBiH, u otvorenim transporterima, sa dobro opremljenim i naoružanim vojnicima, imao je uznemirujući efekat na građane.
U Euforu nisu hteli da daju odgovor na pitanje da li se plaše novih sukoba u BiH, dok su u britanskom ministarstvu naveli da će njihovi specijalci pomoći vojnoj misiji EU da „preduhitri, nadgleda i spreči građanske nemire širom zemlje, i ostaće tu do šest meseci“.

Ostavi poruku