Naslovna Svijet Porošenko: Oslobođeno 1.200 osoba

Porošenko: Oslobođeno 1.200 osoba

0

Ukrajinske vlasti uspjele su da „oslobode“ u posljednjih nekoliko dana 1.200 osoba koje su zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, izjavio je Porošenko.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je danas u Marijupolju rekao da su zatvorenici oslobođeni od početka uspostavljanja prekida vatre u petak uveče, prenijela je agencija Interfaks-Ukrajina.

Porošenko, međutim, nije precizirao da li su ti zatvorenici razmjenjeni sa zarobljenim pripadnicima proruskih snaga, kao što je predviđeno protokolom o sporazumu o prekidu vatre, dogovorenom u Minsku u petak.

Predsjednik Ukrajine je danas iznenada u Marijupolj, grad na istoku zemlje na liniji fronta gdje su sukobljene vladine i proruske snage.

Potvrdu o dolasku Porošenka u Marijupolj objavile su RIA Novosti citirajući izjavu predsjednikovog sekretara za odnose sa javnošću Svjatoslava Cegolka.

On je na Tviteru kratko objavio: „Predsjednik je stigao u Marijupolj“. Doputovavši u taj grad, što je ranije i bilo najavljeno, Porošenko je izjavio: „Nećemo nikome predati ovu zemlju“, prenosi Rojters.

Predsjednik Ukrajine, obučen u vojnu uniformu, naveo je na svom tviter nalogu da su po njegovom dolasku u tu strateški važnu luku, proruske snage počele da pucaju na kontrolne punktove na periferiji grada.

„Mislili su da će me uplašiti, ali njih se niko ne boji“, naveo je Porošenko.

Vijest o dolasku Porošenka u Marijupolj prvo su objavile vlasti u Donjecku.

Dolazak predsjednika Ukrajine u Marijupolj smatra se značajnim jer je taj grad-luka strateški važan i za Ukrajinu i za Rusiju. Nalazi se na obali Azovskog mora, pa Ukrajina strahuje da bi, ukoliko padne u ruke proruskih snaga, Rusija mogla da napravi sponu između Rusije i Krima, crnomorskog poluostrva koji je Rusija u martu, poslije referenduma pripojila svojoj teritoriji.

Dolazak Porošenka na istok Ukrajine zavisio je i od toga da li će primirje biti realizovano.

Prekid vatre je uveden u petak uveče, ali je doveden u pitanje tokom vikenda kada je granatiran Marijupolj a došlo je do sukoba i blizu aerodroma u Donjecku koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga. Ipak, nakon toga, posmatrači OEBS-a smatraju da se prekid vatre na istoku zemlje uglavnom poštuje.

Pukovnik Andrej Lisenko, portparol ukrajinskog Nacionalnog savjeta bezbednosti, danas je novinarima rekao da su proruske snage nekolliko puta prekršile prekid vatre, ali da tokom proteklog dana nije poginuo nijedan vojnik, prenosi AP.

On je dodao da su proruske snage prestale da koriste tešku artiljeriju, već da upotrebljavaju samo granate i puške.

„Ovo je veliko dostignuće. Mi razumemo da se prekidom vatre nameće izvjesna disciplina našim neprijateljima, kao i da se našoj vojsci omogućava da zbije redove“, kazao je Lisenko.

Uspjeh prekida vatre bio bi veliko dostignuće za sve strane u sukobu koji traje skoro pet mjeseci i odneo je 3.000 života, objavile su danas UN. Ali uprkos prekidu vatre, Kijev i proruske snage nisu uspjele da se dogovore o političkom rješenju kojim bi bio trajno okončan sukob u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Jugoistočna Ukrajina je bila glavno žarište u prosljednje dvije nedelje. Oblast oko Marijupolja je do tada bila uglavnom pošteđena sukoba, ali su onda proruske snage krenule na grad, granatirajući prigradska naselja.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version