SHARE

Централна изборна комисија (ЦИК) доставила је јуче Тужилаштву БиХ 632 копије пријава за гласање изван БиХ за које су утврђене неправилности у ранијим провјерама.

Ријеч је о пријавама достављеним у име умрлих особа, пријавама које је исти подносилац доставио са различитих адреса у једној земљи и пријавама истог подносиоца са различитим адресама у двије или више земаља.

– Тужилаштву је упућено 37 пријава које су достављене на име умрлих особа, 546 које су поднесене од истог подносиоца са различитих адреса унутар једне државе и 49 пријава поднесених од истог подносиоца са различитим адресама у двије или више држава – казала је портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић.

У ЦИК-у су раније поручили да значајан број спорних пријава бирача за гласање изван БиХ на октобарским општим изборима упућује на опасност од изборног инжењеринга, због чега је потребно да реагују тужилаштва.

За гласање на идућим општим изборима, који су заказани за 12. октобар, пријављени су и људи који су умрли још 2011. године па је, кажу у ЦИК-у, очито да је у њихово име неко други поднио пријаве за гласање. Пажња је скренута и на разне манипулације са адресама на којима је пријављено становање, уз оцјену да ту има доста посла за Тужилаштво.

Лазар Продановић, који је био члан Интерресорне радне групе за измјене и допуне Изборног закона БиХ, похвалио је потез ЦИК-а да спорне пријаве из иностранства достави Тужилаштву БиХ. Продановић је нагласио да треба сачекати одговор Тужилаштва, уз оцјену да је очигледно да постоје многе манипулације у смислу пријаве гласања бирача у одсуству.

SHARE

Оставите одговор