SHARE

Министарство спорта и омладине припремило је предлоге и могуће моделе приватизације “Звезде” и “Партизана” и сада су на потезу ресори у Влади Србије који се баве приватизацијом и својинском политиком, рекао је у интервјуу “Дневнику” министар спорта и омладине Вања Удовичић.

На питање да да ли ће се баш сви проблеми решити ако се приватизују та два клуба и шта ће бити с осталима, Удовичић је рекао да је министарство омладине и спорта завршило свој део посла у том процесу.

“Извршили смо свеобухватну анализу, разговарали с правницима, спортским стручњацима, економистима из Србије и обишли све земље региона које су имале сличан систем као ми и успешно га замениле новим који је одржив. Припремили смо предлоге и могуће моделе за својинску трансформацију, а за остатак процеса задужени су ресори који се баве питањем приватизације и уређења својинских односа. Наравно, ми смо ту да помогнемо из домена наше надлежности. Циљ у којем све ово радимо јесте да поставимо здраве темеље за развој српског спорта у наредној деценији. Ако желимо да наш спорт има будућност морамо да мењамо, пре свега навике, али и цео систем”, рекао је Удовичић.

На питање да ли је било разговора о томе да се предвиде одређене пореске олакшице за улагање у спорт или је то у овим условима нереално, министар је рекао да спорт дели судбину народа и државе и у овом тренутку, спровођење те идеје, нажалост, није реално.

“Радимо на томе да нађемо реалан и одржив начин да привучемо здрав капитал у српски спорт. Та тема ће бити покренута када се стабилизује економска и финансијска ситуација у земљи”, рекао је он.

Удовичић је казао и да је суштина измена у стварању здравог и одрживог система спорта, које ће бити усмерене на бољи положај спортиста, и даљи развој Србије као спортске нације.

“Циљ је да се створе услови да се највећи могући проценат становништва свих узраста бави спортом, а на професионалном нивоу, освајање већег броја олимпијских медаља. Нови закон у фокус ставља спортисте, тако да могу да буду усмерени на припреме и такмичења, а не да буду оптерећени административним проблемима. Правимо систем који је у функцији спортисте, а не обрнуто. Предлог измена Закона о спорту је завршен, ускоро креће јавна расправа и након тога, када прикупимо примедбе и сугестије стручне и спортске јавности, закон улази у процедуру”, рекао је Удовичић.

Он је истакао да је развој школског спорта међу најважијим сегментима рада Министарства и да је то од есенцијалног значаја за јавно здравље, јер се здраве навике стварају од малих ногу.

“Тога смо итекако свесни и управо зато, под окриљем Министарства, функционише и Савез за школски спорт, који је ове године добио значајно већи буyет и који широм Србије имплементира програме који деци школског узраста омогућавају бесплатно бављење спортом, подстичу и едукују и ђаке, наставнике и родитеље да рекреацију прихвате као саставни део живота. И с Министарством просвете смо у сталним консултацијама о моделима за унапређење наставе физичког васпитања. А што се тиче евентуалних примедби, јавне расправе се и организују да би свако добио прилику да унапреди предлог акта о којем се дискутује”, рекао је Удовичић за “Дневник”

SHARE

Оставите одговор