SHARE

КОЛИКИ су домети српских “орлова”, може ли се већ од вечерас у видокругу појавити Ајфелов торањ, видећемо после пријатељског дуела са Француском на стадиону Партизана (20.45, РТС 1). Селектор Србије Дик Адвокат имао је само четири дана рада са изабраницима, али су његова очекивања од тима велика, упркос чињеници да су “триколори” једна од најбољих европских репрезентација.

Није крио да га је одушевила њихова игра против Шпаније, али не страхује од великог ривала.

– Не бојим се никога, па послао бих тако само лошу поруку мојим играчима. Француска је изузетна екипа, има велики индивидуални квалитет, али и наши играчи играју у топ пет лига и уверен сам да ћемо моћи да покажемо оно што можемо и знамо – истакао је Адвокат.

– Тај меч смо изгубили, па у сваком случају очекујем бољи исход. За нас је дуел са Француском све само не пријатељски. Ми морамо увек да играмо такмичарски јер од овог дуела много очекујемо. Играјући са јачима од себе имамо прилику да видимо шта треба да променимо у будућности.

Игра и резултат морају да прате једно друго, бар кад је овај тим у питању, сматрао је селектор.

– Играмо против топ тима, видећемо шта са нашим младим играчима можемо и шта ћемо добити од утакмице. Током тренинга смо вежбали многе сегменте, а посебно кад немамо лопту у поседу. Имам одређена очекивања од екипе и играча, а праву слику о нашој вредности имаћу тек после утакмице. Надам се да ће све урадити што од њих будемо тражили.

Састав тима холандски тренер никад не открива, али дилема нема.

– Састав увек прво чују играчи и ту праксу нећу мењати ни овде. Стартну поставу знам, а једино нека повреда може да поремети планове. И зато, оно што је било у прошлости нека тамо и остане, размишљам о ономе што ће бити сутра и у будућности. Претходни селектор је урадио добру ствар јер је позивајући младе играче направио микс младости и искуства. Не ради се само о 11 играча већ о екипи, јер верујем да можемо да се ослонимо на већу групу квалитетних фудбалера. Неко заједништво може да донесе добробит. Зато је резултат против Француске изузетно важан – истакао је Адвокат.

Капитен Бранислав Ивановић задовољан је радом са новим селектором, истакао је да свака промена има добрих и лоших страна, али да су сви играчи професионалци.

– Морамо да будемо свесни одговорности у овим квалификацијама, да схватимо да је ово одлучујући моменат за нас. То што окосница наше репрезентације игра у Премијер лиги је за нас већа одговорност. Лично морамо да што боље презентујемо Србију у једној од најјачих лига на свету, а с друге стране, ако можемо да играмо у најбољим клубовима на свету, онда можемо да играмо са селекцијом на ЕУРО. Морамо да урадимо све да се домогнемо циља. Још увек имамо осцилације, морамо да учимо као колектив. Уз рад, надам се најбољем – истакао је Ивановић.

Хвалио је наш капитен Французе…

– Они су домаћини ЕУРО и њихов пројекат последње четири године је усмерен ка прављењу екипе која ће моћи да освоји европски шампионат. То довољно говори о њима, играчи играју у врхунским клубовима, не знамо хоће ли извести најбољи тим, али свакако ће оних 11 који истрче бити топ класе. Међутим, ми се надамо најбољем – закључио је Ивановић.

Селектор Дик Адвокат имао је дилему да ли да Ивановић игра на позицији десног бека или штопера. Информације су различите, али постоји реална шанса да видимо дефанзивца Челсија уз десну аут линију, а да на позицијама штопера заиграју Митровић и Настасић.

СРБИЈА – ФРАНЦУСКА
СТАДИОН: Партизана
Судија: В. Штарк (Немачка)
Почетак: 20.45 РТС 1
СРБИЈА: Стојковић – Баста, Ивановић, Настасић, Коларов – Гудељ, Матић – З. Тошић, Тадић, Л. Марковић – Ђорђевић.
ФРАНЦУСКА: Љорис – Дебуши, Варан, Сако, Диње – Погба, Кабај, Шнидерлин – Гризман, Бензема, Валбуена.

ПОГБА: ЗАБАВА, АЛИ БЕЗ ПРЕТЕРИВАЊА
ВЕЗИСТА Јувентуса Пол Погба био је најбољи играч “триколора” у дуелу са Шпанијом, али је прихватио и критике.
– Кад играмо, морамо да се забављамо, али не смемо да претерујемо. Свестан сам ја двеју својих грешака на средини терена, али знам да временом можемо да побољшавамо нашу игру – истакао је Погба.

БИЛАНС
СРБИЈА, а пре тога СРЈ и СФР Југославија и краљевина Југославија, укупно су са Французима одмерили снаге 29 пута, уз биланс од 10 победа, осам ремија и 11 пораза и гол разликом 41:46. Први послератни меч одигран је у Хумској на отварању стадиона Партизана 9. октобра 1949. (1:1). Кроз историју било је ту сјајних мечева, као онај 1960. на ЕП кад је Југославија славила 5:4, па дуел у квалификацијама 1988. кад је голом Драгана Стојковића остварена последња победа над “триколорима” 3:2. Србија је у мају 2012. последњи пут укрстила копља са Француском и изгубила 2:0.

ДРЕСОВИ
СРБИЈА ће први пут играти у новој опреми техничког спонзора “Умбро”. Иако је основна боја црвена, “орлови” ће у овом мечу играти у белим дресовима.

СТАДИОН
КАПИЈЕ стадиона Партизана отварају се од 18.45, а прилази улазима на којима ће се вршити контрола биће посебно дизајнирани. Сви они који су купили неки од промотивних пакета “Будимо пријатељи, навијачи, породица” улазиће на посебно означене улазе.

ЗАБРАЊЕНО
НА стадион је забрањено уношење: предмета билo кoје врсте, кoји би се мoгли кoристити зa сечење, убoд, удaрaц и други oблик пoвређивaњa; флаше, чaше, кoнзерве и пoсуде, билo кoје врсте, кao и других предметa изрaђених oд чврсте aмбaлaже, стaклa или билo кoјег другoг мaтеријaлa кoји се мoже пoвредити другo лице, пирoтехничкa средствa, зaстaве или трaнспaренте веће oд два метaрa, oстaле предметa кoји би мoгли нaрушити безбеднoсти лицa или причинити мaтеријaлну штету…

SHARE

Оставите одговор