SHARE

Суђење суспендованим инспекторима Центра јавне безбједности Бањалука Срђану Радуловићу (30), Огњену Стијаку (30) и Марку Ковачевићу (0), који су оптужени за организовану продају дроге и злочиначко удруживање, почело је у петак читањем оптужнице у бањалучком Окружном суду.

Осим тројице поменутих инспектора оптужени су још и шеф Одсјека за борбу против неовлашћене производње и промета опојне дроге ЦЈБ Бањалука Горан Михајлица, те инспектори Даријо Дабић, Гаврило Шиниковић, Јован Миљковић и Владимир Марчета.

Они се терете за изнуду исказа, наношење тешких повреда, фалсификовање службене исправе, лажно пријављивање кривичног дјела, те повреду људског достојанства и злоупотребу службеног положаја и овлашћења. Ова дјела се стављају на терет и Радуловићу, Стијаку и Ковачевићу, који су у притвору, а остали се бране са слободе. Сви су суспендовани и примају 55 одсто плате.

Специјални тужилац Младен Митровић у уводној ријечи је рекао да ће на главном претресу бити саслушано 56 свједока и изведен 221 доказ против оптужених. Нагласио је да сматра да ће доказати кривицу оптужених. Тужилац Живана Бајић је казала да ће им за извођење доказа бити потребно 15 главних претреса.

Адвокати оптужених су истакли да нема доказа за њихову кривицу, да је оптужница исконструисана.

Према наводима у оптужници, злочиначким удружењем за препродају дроге руководио је Радуловић и ово удружење је дјеловало од краја 2010. до октобра 2013. године. У оптужници се наводи да је Радуловић руководио удружењем и ангажовао Горана Бошњака да за њих препродаје дрогу. Бошњак је за инспекторе продао око осам килограма хероина вриједног 100.000 марака. Стијак и Ковачевић су били задужени за елиминисање конкуренције Бошњаку. Они су хапсили и застрашивали друге дилере те их присиљавали да за њих продају дрогу. Марихуану одузету од дилера давали су Дамиру Чудићу те Владимиру Кесићу да је препродају. Чудић и Кесић су од зараде остварене продајом марихуане инспекторима у више наврата дали укупно 17.000 марака. Обојица су за Радуловића, Стијака и Ковачевића дрогу продавали у мањим паковањима код Основне школе “Бранко Ћопић” у бањалучком насељу Борик. Стијак, Радуловић и Ковачевић се терете и да су украли око три и по килограма дроге заплијењене у акцији “Канон” у Српцу, која је пронађена на имању Мирољуба Јездимира.

Даље се у оптужници наводи да су инспектори Михајлица, Шиниковић, Миљковић, Марчета и Дабић изнуђивали исказе од ухапшених дилера, тукли их и сачињавали неистините забиљешке о претресима. Радуловић, Ковачевић и Михајлица се терете да су претукли полицајца Славишу Лазића, да би га натјерали да призна да је Борису П. дао новац за куповину дроге спид.

Родбина оптужених инспектора је у петак испред бањалучког Окружног суда носила транспаренте на којима је писало да траже правду и истину. Изразили су протест што се инспектори Стијак, Радуловић и Ковачевић налазе у притвору већ 11 мјесеци.

Суђење је прекинуто и биће настављено 9. октобра.

Хапшење
Оптужени инспектори ЦЈБ Бањалука ухапшени су 16. октобра 2013. године. Оптужница против њих је подигнута у априлу ове године. Са њима је био ухапшен и полицајац Славко Ђурић, који ће бити свједок против оптужених.

Тужилац Младен Митровић је на почетку суђења рекао да је Ђурић био члан злочиначког удружења Срђана Радуловића, као и дилер Горан Бошњак. Ни Ђурић ни Бошњак нису обухваћени оптужницом против инспектора.

SHARE

Оставите одговор