Ukrajinske snage prekinule vatru na istoku zemlje počev od 18 sati, saopštio je predstavnik savjeta za nacionalnu bezbjednosti odbranu Ukrajine Andrej Lisenko.

„Shodno odluci koju je doneo predsjednik Ukrajine i naredbi načelnika Generalštaba, vojne jedinice Ukrajine koje se nalaze u zoni antiterorističke operacije prekinule su vatru u 18 sati po kijevskom vremenu“, rekao je on agenciji RIA Novosti.

Proruske snage Donjecke narodne republike obustavilo je vatru, rečeno je toj ruskoj agenciji u štabu tih snaga.

„Ispunjavajući dogovoreno u Minsku, mi smo u 18 sati obustavili vatru. Ta odluka je dostavljena svim jedinicama“, naveli su u štabu proruskih snaga.

Međutim, kako izvještava dopisnik ruske agencije, i poslije 18 sati kada je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu, u rejonu Donjecka nastavljeni su pucnji, konkretno eksplozije granata u zoni fabrike azota u Kujbiševskom rejonu Donjecka.

Kako javlja Rojters, obustava vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine se izgleda poštuje, uprkos nekim pucnjima u Donjecku.

Nekoliko minuta nakon što je prekid vatre stupio na snagu tri eksplozije čule su se sjeverno od Donjecka nakon čega je uslijedila sporadična mitraljeska i artiljerijska vatra ali je kasnije utihnula.

Borbe su se tokom većeg dijela dana vodile u dva žarišta u istočnoj Ukrajini – blizu strateške luke Marijupolj na Azovskom moru i sjevernije od Donjecka, uglavnom oko gradskog aerodroma koji ostaje u rukama ukrajinskih snaga, navodi britanska agencija.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisali su ranije danas u Minsku predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio je na svom nalogu na „Tviteru“ da je na sastanku Kontakt-grupe u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre i naredio ukrajinskim snagama da prekinu sukobe od danas u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu).

Ostavi poruku