SHARE

Украјинске снаге прекинуле ватру на истоку земље почев од 18 сати, саопштио је представник савјета за националну безбједности одбрану Украјине Андреј Лисенко.

“Сходно одлуци коју је донео предсједник Украјине и наредби начелника Генералштаба, војне јединице Украјине које се налазе у зони антитерористичке операције прекинуле су ватру у 18 сати по кијевском времену”, рекао је он агенцији РИА Новости.

Проруске снаге Доњецке народне републике обуставило је ватру, речено је тој руској агенцији у штабу тих снага.

“Испуњавајући договорено у Минску, ми смо у 18 сати обуставили ватру. Та одлука је достављена свим јединицама”, навели су у штабу проруских снага.

Међутим, како извјештава дописник руске агенције, и послије 18 сати када је споразум о прекиду ватре ступио на снагу, у рејону Доњецка настављени су пуцњи, конкретно експлозије граната у зони фабрике азота у Кујбишевском рејону Доњецка.

Како јавља Ројтерс, обустава ватре између украјинских и проруских снага на истоку Украјине се изгледа поштује, упркос неким пуцњима у Доњецку.

Неколико минута након што је прекид ватре ступио на снагу три експлозије чуле су се сјеверно од Доњецка након чега је услиједила спорадична митраљеска и артиљеријска ватра али је касније утихнула.

Борбе су се током већег дијела дана водиле у два жаришта у источној Украјини – близу стратешке луке Маријупољ на Азовском мору и сјеверније од Доњецка, углавном око градског аеродрома који остаје у рукама украјинских снага, наводи британска агенција.

Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине потписали су раније данас у Минску представници Украјине и самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.

Украјински предсједник Петро Порошенко потврдио је на свом налогу на “Твитеру” да је на састанку Контакт-групе у Минску потписан споразум о прекиду ватре и наредио украјинским снагама да прекину сукобе од данас у 18 сати (17 по средњоевропском времену).

SHARE

Оставите одговор