SHARE

Министар иностраних послова и интеграције Аустрије Себастијан Курц изјаснио се за оштрије законе против радикалног исламизма.

Он је, у интервјуу бечком дневнику “Кронен цајтунг”, оценио да су млади екстремисти огромна претња по безбедност.

“Ради се о најтежем облику криминала. Због тога се одлучно мора деловати против џихадиста и то са две врсте мера. Прва је борба од стране власти тамо где се догађаја радикални исламизам, што полиција чини доследно. Као друго треба превентивно деловати против џихадиста, и са оштријим законима. Морамо прилагодити законске одредбе како младе људе више не би подстрекавали проповедници мржње”, објаснио је Курц.

Он је заложио да се казне за злочине ширења мржње и подстрекавања пооштре и да сејање мржње постане кажњиво и када је реч о мањим групама, као и о медијима.

Курц је подвукао да држава мора јасно показати свој став, али да одговорност има и исламска верска заједница.

Исламска заједница, према његовим речима, има могућност да бира хоџе и одговорна је за џамије у Аустрији, а има и добре контакте ка верским удружењима.

“Ту може пуно бити учињено на превенцији. Исламска заједница има одговорност да своје одговорне људе наведе да чим виде непрописно понашање или сумње то пријаве. Истовремено се не сме правити грешка и око 500.000 муслимана који живе у Аустрији ставити под општу сумњу”, подвукао је Курц указујући да је велика већина добро интегрисана и даје свој допринос друштву.

“Међутим, сваки џихадиста је један џихадиста превише и претња по нашу безбедност”, нагласио је он.

SHARE

Оставите одговор