БиХ је забиљежила напредак на путу ка чланству у NATO, али питање војне имовине и даље остаје највећи неријешени проблем, изјавила је Ана Тришић-Бабић, замјеник министра спољних послова БиХ, која учествује на NATO самиту у Велсу.

Додала је да је потврђена перспектива чланства за БиХ, али да мора спровести тражене реформе.

Министарство спољних послова БиХ је саопштило да је Тришић-Бабићева истакла да су државе чланице NATO-а показале дух заједништва тиме што су међу првима пружиле помоћ у мају ове године када је БиХ претрпјела најтеже поплаве у својој историји.

„Као земља која тежи пуноправном чланству у NATO-у, БиХ активно учествује у IPAP и PARP програму, те ради на рјешавању политичких питања нужних за активирање Акционог плана за чланство (MAP) уз истовремено активно судјеловање у мисијама у Авганистану, у ISAF-у и пост-ISAF-у“, истакла је Тришић-Бабићева, а преноси Министарство спољних послова БиХ.

Она је нагласила да БиХ разумије NATO као примарну гаранцију унутрашње и спољне безбједности и стабилности.

„Вјерујемо да процес интеграције БиХ у NATO неизмјерно доприноси прихватању стандарда и вриједности које заговара NATO, попут демократије, владавине права и поштовања људских права,“ закључила је Тришић-Бабићева.

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ, поручио је на самиту да је БиХ показала посвећеност вриједностима Алијансе на најконкретнији могући начин тиме што је послала војнике под командом Алијансе у Авганистан.

Испред БиХ на самиту учествује и Зекеријах Осмић, министар одбране БиХ, који је учествовао на панелу посвећеном питању Авганистана.

Leave a Reply