SHARE

Постоје докази да су власти усташке НДХ, на чијем челу се налазио фашиста и саучесник Хитлера Анте Павелић, предали на чување Ватикану 350 милиона швајцарских франака у злату- наводи Глас Русије.

Ова “трансакција” усташког главешине и Ватикана документована је у спису од 21. октобра 1946. године, који је потписао Американац Емерсон Биглоу.

CIA постепено скида печате са тајних докумената. Чињеница да су Американци одмах послије Другог светског рата постали заштитници бивших нацистичких злочинаца – престаје да буде тајна.

У медијима се понекад појављују документа која многе изненађују. На примјер, утврђено је да је лидер хрватских фашиста Анте Павелић у току рата успио да преко Ватикана прокријумчари на Запад неколико тона злата и драгоцјености украдених од Јевреја и Срба.

Британски командоси су 1945. године заплијенили 150 милиона франака хрватских фашиста, док су ови покушавали да их пребаце преко швајцарско-аустријске границе.

Међутим, већи дио злата отетог од јеврејског становништва нашао се у Ватикану, одакле је тајно, дио по дио, слат у Шпанију и Аргентину.

О овоме је 1998. године писао амерички лист “Ју-Ес њуз енд ворлд рипот” /У.С. Нењс анд Њорлд Репорт/.

Према различитим оцјенама, ако је 1944. године цијена за унцу златних “залиха” усташког главешине Павелића износила 35 долара, данас је то – 1.600 долара.

Сходно томе, злато које су усташе покрале и одузеле од својих жртава данас вриједи више од десет милијарди швајцарских франака. Американци не искључују могућност да Ватикан чува то злато.

Ипак, мало ко би пристао да призна да је зарађивао новац на смрти несрећних Срба, Јевреја и Рома.

“Глас Русије” подсјећа да је Ватикан много година давао уточиште хрватском диктатору и фашити Павелићу након бјекства из Загреба.

Павелић је 6. маја 1945. године успио да пређе са породицом у Аустрију – у америчку окупациону зону. Тамо је добио лажне документе на име перуанског држављанина дон Педра Гонера.

Фашиста Павелић је тако постао перуански свештеник, а уз подршку Американаца пребачен је у Италију. Од 1957. године нашао је уточиште код шпанског фашисте Франческа Франка.

SHARE

Оставите одговор