SHARE

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је данас да је Украјина спремна да спроведе значајну децентрализацију власти и да ради спровођења потписаног прелиминарног мировног протокола Доњецкој и Луганској области пружи економске слободе, право на употребу језика, као и амнестију у оквиру политичког решења конфликта, пренео је Ројтерс.

Порошенко је, наводи британска агенција, на маргинама самита НАТО-а у Велсу за сутра најавио могућност ослобађања заробљеника.

“Очекујемо ослобађање талаца у блиској будућности, највероватније ће се то десити сутра”, рекао је Порошенко, говорећи на енглеском и додајући да је “то засновано” на његовом “мировном плану”, наводи агенција.

Порошенко је рекао да је договорено 12 корака, укључујући децентрализацију власти, како би у источне регионе са претежно рускојезичним становништвом наступио мир и стабилност.

Украјинска агенција УНН пренела је Порошенкову изјаву да ће на основу данас потписаног споразума у Минску на састанку Контакт-групе бити израђена конкретнија Мапа пута са детаљним потезима за решавање конфликта на истоку земље.

Према његовим речима, Украјина је спремна да амнестира “све који су укључени у мировни план”.

“Уверен сам да је покренут мировни процес”, рекао је он.

У Украјини је у 18 сати (17 по средњоевропском времену) ступио на снагу прекид ватре, договорен у Минску са представницима самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР, ЛНР).

Представници проруских снага саопштили су, међутим, да протокол о миру у Украјини има 14 а не 12 тачака, преноси РИА Новости.

Итар-Тасс пренео је из Минска изјаву премијера ЛНР Игора Плотницког да на састанку Контакт-групе будући статус ДНР и ЛНР није разматран и да је “углавном разговарано о прекиду ватре”.

Представница председавајућег ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини рекла је да су на састанку постигнути договори о прекиду ватре и повлачењу снага, размени заробљеника и пружању хуманитарне помоћи.

ПРОРУСКЕ СНАГЕ УШЛЕ У МАРИЈУПОЛЈ, БОРБЕ У ДОЊЕЦКУ

Прве групе проруских бораца у пратњи оклопних возила и диверзаната ушле су данас украјински град Маријупољ, где се воде жестоке борбе за стратешки важан аеродром.

Агенција Ројтерс известила је о експолозијама које су данас одјекивале око аеродрома и цитирала је градоначелника Маријуоља Јурија Котлубеја да је “стигла наша артиљерија која делује против побуњеника”.

Истовремено са борбама за Маријупољ, у Луганску такође одјекују експлозије, а обе стране покушавају да остваре контролу над стратешки важним тачкама.

SHARE

Оставите одговор