SHARE

Лидери проируских активиста у Доњецку и Луганску Александар Захарченко и Игор Плотницки представљаће интересе својих региона на састанку контакт групе за рјешавање ситуације у Украјини, изјавио је данас један од лидера проруских активиста Андер Пургин.

На састанку, чији се почетак очекује у 13 часова по локалном времену у Минску, требало би да буде договорен прекид ватре између укрјаинских снага и проруских активиста, пренео је Итар тасс.

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је јуче да је опрезни оптимиста поводом данашњег састанка у Минску, чији је циљ спровођење мировног плана за Украјину.

Порошенко је, на конференцији за новинаре у четвртак на самиту НАТО-а у Велсу, изразио “опрезни оптимизам” и најавио да ће данас наложити и прекид ватре пошто се одржи планирани састанак изасланика Украјине, Русије и ОЕБС-а у Минску, у Бјелорусији.

“У Минску ће бити потписан документ који ће омогућити постепено спровођење мировног плана за Украјину”, рекао је Порошенко и додао да је од кључног значаја да први елемент тог плана буде прекид ватре.

Порошенко је навео да ће данас, у 14 сати по локалном времену (12 сати по средњоевропском времену), под условом да састанак у Минску буде одржан, позвати Генералштаб да нареди обуставу ватре.

“Надам се да ће спровођење мировног плана почети сутра”, рекао је украјински предсједник.

SHARE

Оставите одговор