SHARE

Лидери Сјеверноатлантске алијансе одобрили су данас план о распоређивању неколико хиљада војника у источној Европи ради брзог интервенисања у случају да нека чланица савеза из овог региона буде нападнута.
Генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен рекао је да ће ова нова јединица послати јасну поруку потенцијалним агресорима.

“Ако помислите да нападнете једног савезника, суочићете се са читавим савезом”, рекао је Расмусен послије завршетка дводневног самита Алијансе у Велсу.

Расмусен је додао да ће ове снаге високе борбене спремности омогућити да НАТО има “стално присуство” у источној Европи и да ће чланице савеза давати војнике на бази ротације. Ова јединица обухватаће копнене, ваздухопловне и поморске снаге.

Генерални секретар Алијансе рекао је да нова једница представља једну од многих промјена које су лидери усагласили како би НАТО био агилнији и да би побошљао капацитет за реаговање на вишеструке безбједносне кризе на истоку и југу континента.

Пољски предсједник Бронислав Коморовски рекао је послије самита да његова земља поздравља одлуку о формирању снага за брзе интервенције и да ће оне имати око 5.000 војника.

“Ово је нацрт за НАТО у будућности”, изјавио је Расмусен, пренио је АП.

Он је додао да се Алијанса усагласила да сајбер одбрана у будућности буде један од кључних дијелова концепта колективне одбране, наводи Ројтерс.

Расмусен је изјавио да ниједна трећа земља не може имати вето на ширење Алијансе и да ће чланице савеза побољшати размјену информација о страним борцима који се враћају са Блиског истока.

SHARE

Оставите одговор