Омер Кулић, шеф истражног тима за утврђивање узрока пада авиона са македонским званичницима 2004. године код Мостара, када је настрадао и предсједник те државе Борис Трајковски, рекао је да је овај тим успио да у потпуности утврди узрок пада авиона и погибије македонског предсједника.

„Тачно смо утврдили шта се десило. У истрази су обухваћени сви актери тог догађаја, не смијем да кажем ко је одговоран, наш задатак је да испитамо како се десио пад авиона, то ћемо испричати и нашем и македонском тужиоцу, а њихова је одлука шта ће даље с тим радити, јер то су свјетски стандарди у оваквим активностима“, рекао је Кулић Срни.

Према његовим ријечима, истражни тим је лоцирао комлетан догађај који се десио и лоцирао све учеснике у ланцу тих догађаја.

„До краја септембра извјештај о истрази предаћемо Тужилаштву БиХ и домаћим властима, а након тога македонском тужиоцу и македонским властима“, рекао је Кулић.

Истрага о паду авиона „кингер“ поново је отворена на захтјев Македоније, а након прикупљених допунских доказа македонског Министарства унутрашњих послова.

Комисија за испитивање узрока несреће, коју је раније формирао Савјет министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била „процедурална грешка пилотске екипе у фази слијетања на мостарски аеродром, која је довела до тога да авион удари у брдо“.

У првобитној истрази, Тужилаштво БиХ за авионску несрећу код Мостара, у којој су погинули Трајковски, шест чланова делегације и два пилота, никога није оптужило, јер је истрага показала да нема елемената за покретање кривичног поступка.

Осим предсједника Македоније Бориса Трајковског, погинули су и савјетници из његовог кабинета Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског МИП-а Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Boris Trajkovski

Leave a Reply