Penzionisani general Vojske Republike Srpske /VRS/ Boško Gvozden rekao je danas na suđenju generalu Ratku Mladiću da je nespojivo sa Mladićevom ličnošću da bi mogao narediti likvidaciju muslimana zarobljenih u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Gvozden, koji je tokom sukoba u BiH bio vezista pri Glavnom štabu srpske vojske, izjavio je pred Haškim tribunalom da Mladić nije mogao komandovati svojim trupama u Srebrenici dok se 16. i 17. jula 1995. nalazio u Beogradu.

Svjedok odbrane je naveo da je imao uvid u mnoga Mladićeva naređenja i da se ni u jednom nije moglo ni naslutiti bilo šta što bi odstupalo od vojnih propisa i međunarodnih konvencija, prenose mediji.

„General Mladić je bio izuzetno sposoban, neko koga bi trebalo uvažavati kao vođu, čovjekoljubiv, druželjubiv i izuzetno, izuzetno strog, što je uslov svih uslova da se obavi zadatak sa što manjim gubicima“, rekao je Gvozden.

On je napomenuo da su Mladića, zbog njegove hrabrosti, voljeli borci i dodao da su mu, uoči odlaska u Hag, mnogi rekli „pozdravite generala – to je naš heroj“.

Tužioci nisu imali pitanja za Gvozdena, a Mladićeva odbrana biće nastavljena sutra iskazom sljedećeg svjedoka.

Ostavi poruku