SHARE

Пензионисани генерал Војске Републике Српске /ВРС/ Бошко Гвозден рекао је данас на суђењу генералу Ратку Младићу да је неспојиво са Младићевом личношћу да би могао наредити ликвидацију муслимана заробљених у Сребреници у љето 1995. године.

Гвозден, који је током сукоба у БиХ био везиста при Главном штабу српске војске, изјавио је пред Хашким трибуналом да Младић није могао командовати својим трупама у Сребреници док се 16. и 17. јула 1995. налазио у Београду.

Свједок одбране је навео да је имао увид у многа Младићева наређења и да се ни у једном није могло ни наслутити било шта што би одступало од војних прописа и међународних конвенција, преносе медији.

“Генерал Младић је био изузетно способан, неко кога би требало уважавати као вођу, човјекољубив, дружељубив и изузетно, изузетно строг, што је услов свих услова да се обави задатак са што мањим губицима”, рекао је Гвозден.

Он је напоменуо да су Младића, због његове храбрости, вољели борци и додао да су му, уочи одласка у Хаг, многи рекли “поздравите генерала – то је наш херој”.

Тужиоци нису имали питања за Гвоздена, а Младићева одбрана биће настављена сутра исказом сљедећег свједока.

SHARE

Оставите одговор