U bugarsku luku Burgas stigao je jedan od četiri broda na kome će se zavarivati cijevi za gasovod „Južni tok“ prije njihovog spuštanja na morsko dno, javila je sofijska „Nova televizija“.

Ranije je saopšteno da transportni brod „Kastor sej“ dolazi iz Italije, te da će se koristiti za zavarivanje 12-metarskih cijevi u grupi po četiri, tako da će svaki dio gasovoda imati dužinu 48 metara.

Prošle sedmice u bugarskom pristaništu Varna istovarene su cijevi za gasovod.

Realizacija projekta „Južni tok“, kojim će se transportovati ruski gas u južni dio Evrope, u Bugarskoj je počela krajem prošle godine svečanom ceremonijom zavarivanja prvog spoja buduće kompresorske stanice u blizini sela Rasovo, na sjeverozapadu zemlje.

Planirano je da cijevi budu postavljene i po dnu Crnog mora, od kompresorske stanice Ruskaja na ruskoj obali, do bugarske obale u ukupnoj dužini 900 kilometara, na dubini ponegdje većoj od dva kilometara.

Vrijednost projekta kroz Bugarsku iznosi 3,5 milijardi evra i na njemu će biti angažovano 2.500 radnika.

Bugarska, koja je od 2007. godine članica EU, u međuvremenu je obustavila radove na zahtjev Evropske komisije zbog kršenja propisa Evropske unije o energetskom tržištu.

Ukupna vrijednost gasovoda procjenjuje se na 15,5 milijardi evra i kada bude završen predviđeno je da u centralnu i južnu Evropu transportuje do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa.

Ostavi poruku