У бугарску луку Бургас стигао је један од четири брода на коме ће се заваривати цијеви за гасовод „Јужни ток“ прије њиховог спуштања на морско дно, јавила је софијска „Нова телевизија“.

Раније је саопштено да транспортни брод „Кастор сеј“ долази из Италије, те да ће се користити за заваривање 12-метарских цијеви у групи по четири, тако да ће сваки дио гасовода имати дужину 48 метара.

Прошле седмице у бугарском пристаништу Варна истоварене су цијеви за гасовод.

Реализација пројекта „Јужни ток“, којим ће се транспортовати руски гас у јужни дио Европе, у Бугарској је почела крајем прошле године свечаном церемонијом заваривања првог споја будуће компресорске станице у близини села Расово, на сјеверозападу земље.

Планирано је да цијеви буду постављене и по дну Црног мора, од компресорске станице Рускаја на руској обали, до бугарске обале у укупној дужини 900 километара, на дубини понегдје већој од два километара.

Вриједност пројекта кроз Бугарску износи 3,5 милијарди евра и на њему ће бити ангажовано 2.500 радника.

Бугарска, која је од 2007. године чланица ЕУ, у међувремену је обуставила радове на захтјев Европске комисије због кршења прописа Европске уније о енергетском тржишту.

Укупна вриједност гасовода процјењује се на 15,5 милијарди евра и када буде завршен предвиђено је да у централну и јужну Европу транспортује до 63 милијарде метара кубних руског гаса.

Leave a Reply