Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ počeli su jutros na širem području BiH akciju „Damask“, u okviru koje je do sada lišeno slobode 15 osoba osumnjičenih za podsticanje i finansiranje terorističkih aktivnosti, te vrbovanje državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak.

U toku su pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja /Ošve i Gornja Bočinja/, Srebrenika /Gornja Maoča/ Zvornika, Bužima i Teslića radi pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe.

U akciji učestvuje više od 200 policijskih službenika.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija.

Ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Aktivnosti se provode prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je Sipa odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta, navodi se u saopštenju.

Više detalja o akciji biće saopšteno tokom dana.

Ostavi poruku