Припадници Агенције за истраге и заштиту /SIPA/ почели су јутрос на ширем подручју БиХ акцију „Дамаск“, у оквиру које је до сада лишено слободе 15 особа осумњичених за подстицање и финансирање терористичких активности, те врбовање држављана БиХ за одлазак у Сирију и Ирак.

У току су претреси и преглед терена на више локација на подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја /Ошве и Горња Бочиња/, Сребреника /Горња Маоча/ Зворника, Бужима и Теслића ради проналаска и привременог изузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку, саопштено је из Сипе.

У акцији учествује више од 200 полицијских службеника.

У овом тренутку стављено је под контролу 15 особа и врше се претреси на 17 локација.

Ове особе сумњиче се да су починиле кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке групе, а све у вези са кривичним дјелом тероризам.

Осумњичене особе доводе се у везу са финансирањем, организовањем и врбовањем држављана БиХ за одлазак у Сирију и Ирак, те учествовањем у оружаним сукобима у Сирији и Ираку, борећи се на страни радикалних терористичких група и организација.

Активности се проводе према наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Акција се изводи у сарадњи са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, МУП-а Републике Српске, Полиције Брчко дистрикта, МУП-а Зеничко-добојског кантона, МУП-а Тузланског кантона и МУП-а Унско-санског кантона и МУП-а Кантона Сарајево.

Ова акција један је у низу показатеља да је Сипа одлучна и бескомпромисна у борби против криминала у БиХ, а борба против тероризма један је од приоритета, наводи се у саопштењу.

Више детаља о акцији биће саопштено током дана.

Leave a Reply