Насловна Свијет САД страхују од репризе 11. септембра

САД страхују од репризе 11. септембра

0

Амерички званичници стрепе од могућности да је 11 комерцијалних авиона, који су нестали прошлог месеца у Либији током борби за аеродром у Триполију, завршило у рукама исламских милитаната и да би они могли да их употребе за терористичке нападе.

Једанаест авиона у власништву две либијске државне авиокомпаније је нестало прошлог месеца, након што су припадници милитантне организације „Либијска зора“ преузели контролу над међународним аеродромом у престоници Триполију, пренео је британски „Дејли мејл“.

Америчка влада већ две недеље упозорава на погоршање ситуације у Либији, указујући на чињеницу да би авиони могли да буду употребљени у нападима којима би се обележила годишњица терористичких напада на САД од 11. септембра 2001. године, објавио је амерички портал „Вашингтон Фри Бикон“.

„У Либији је нестао један број комерцијалних авиона, а 11. септембра 2001. смо сви видели шта може да се деси са отетим авионима“, изјавио је један неименовани амерички званичник за поменути портал.

Осим годишњице терористичких напада Ал Каиде на САД, 11. септембра се обележава и друга годишњица напада исламистичких милитаната на амбасаду САД у Бенгазију, при чему је погинуло четворо Американаца, укључујући амбасадора Кристофера Стивенса.

Аеродром у Триполију је затворен од средине јула услед борби две супротстављене милитантне групе, а крајем августа је контролу над аеродромом преузела „Либијска зора“. На снимкама објављенима после тога се види више потпуно или делимично изгорених авиони, од којих су неки такође изрешетани мецима.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version