ZASTALI su košarkaši Srbije na samoj ivici velikog preokreta u meču sa Brazilom i porazom (73:81) gotovo sigurno skliznuli na četvrto mesto A grupe Svetskog prvenstva, s kojeg će u osmini finala igrati protiv najboljeg iz B grupe.

Postoji krhka teorija po kojoj bi se, posle poslednjeg meča sa domaćinom Španijom (četvrtak, 22.00), oprostili od Granade kao trećeplasirani, ali je verovatnoća da se to dogodi zanemarljivo mala.

Đorđevićevu početnu ideju da Raduljicom i Štimcem u petorci izjednači visinu brazilskih centara, osujetila je pokretljivost Splitera i Varežaoa. Brzinu NBA “karioka” nije mogao da izjednači, čak ni na spoljnim pozicijama. I pokušaj da mobilnijim Birčevićem obriše deo očiglednog hendikepa imao je svoju manu, izraženu razlikom u težini našeg reprezentativca i grdosije Ilarija.

U svakoj postavci “pet na pet” bilo je rupa koje je vraški teško popuniti. Plejmejker Uertas suviše lako je ostavljao same na trojkaškoj liniji odlične šutere “karioka”, dok se naš napad suviše oslanjao na individualne kreacije, kakva je bila utešna Teodosićeva majstorija u prvom poluvremenu.

Ni u odbrambenoj agresivnosti nismo parirali rivalu. Iskusni bek Finiksa Barbosa pokazao je Bogdanoviću šta ga čeka u gotovo izvesnoj NBA budućnosti. Izgledalo je kao da najbolji mladi igrač Evrope na sebi ima čičak, kojeg je nemoguće skinuti sa dresa.

Karneval bez našeg veselja dosegao je vrhunac u završnici poluvremena (25:43).
Na prerano slavlje Brazilaca stigao je Marković i podigao saigrače, koji kao da su sedeli na stolicama negde na margini žurke. Njegova energija zarazila je ostatak tima koji je, napokon, ne samo izjednačio već i premašio rivala u srčanosti i pobedničkoj volji – delu u kojem Đorđevićevim momcima ne bi trebalo da bude ravnih.

Poziv na odbranu nacionalnog ponosa odmah su prihvatili Teodosić, Bogdanović i Raduljica, koji su ubrzano topili veliku prednost, istovremeno i prenaglašeno samopouzdanje Brazilaca.

Kada su se spustili na minus sedam nadmorske visine, gledali smo ono što je većina gledalaca u “Palati sportova” i očekivala – meč u kojem će odlučivati detalji. Nažalost, male stvari bolje su radili igrači selektora Manjana: nisu promašivali slobodna bacanja, gubili lopte u ključnim trenucima, gubili fokus u odbrani…

STIGAO ĐILAS
EKIPA Košarkaškog saveza Srbije na Svetskom prvenstvu u Španiji sada je u skoro kompletnom sastavu. Predsednik Dragan Đilas u sredu je stigao u Granadu i prisustvovao utakmici sa Brazilom, dok je u utorak uveče u andaluzijsku prestonicu doputovao direktor mlađih muških selekcija Dragan Tarlać.

Ostavi poruku