ЗАСТАЛИ су кошаркаши Србије на самој ивици великог преокрета у мечу са Бразилом и поразом (73:81) готово сигурно склизнули на четврто место А групе Светског првенства, с којег ће у осмини финала играти против најбољег из Б групе.

Постоји крхка теорија по којој би се, после последњег меча са домаћином Шпанијом (четвртак, 22.00), опростили од Гранаде као трећепласирани, али је вероватноћа да се то догоди занемарљиво мала.

Ђорђевићеву почетну идеју да Радуљицом и Штимцем у петорци изједначи висину бразилских центара, осујетила је покретљивост Сплитера и Варежаоа. Брзину НБА “кариока” није могао да изједначи, чак ни на спољним позицијама. И покушај да мобилнијим Бирчевићем обрише део очигледног хендикепа имао је своју ману, изражену разликом у тежини нашег репрезентативца и грдосије Иларија.

У свакој поставци “пет на пет” било је рупа које је врашки тешко попунити. Плејмејкер Уертас сувише лако је остављао саме на тројкашкој линији одличне шутере “кариока”, док се наш напад сувише ослањао на индивидуалне креације, каква је била утешна Теодосићева мајсторија у првом полувремену.

Ни у одбрамбеној агресивности нисмо парирали ривалу. Искусни бек Финикса Барбоса показао је Богдановићу шта га чека у готово извесној НБА будућности. Изгледало је као да најбољи млади играч Европе на себи има чичак, којег је немогуће скинути са дреса.

Карневал без нашег весеља досегао је врхунац у завршници полувремена (25:43).
На прерано славље Бразилаца стигао је Марковић и подигао саиграче, који као да су седели на столицама негде на маргини журке. Његова енергија заразила је остатак тима који је, напокон, не само изједначио већ и премашио ривала у срчаности и победничкој вољи – делу у којем Ђорђевићевим момцима не би требало да буде равних.

Позив на одбрану националног поноса одмах су прихватили Теодосић, Богдановић и Радуљица, који су убрзано топили велику предност, истовремено и пренаглашено самопоуздање Бразилаца.

Када су се спустили на минус седам надморске висине, гледали смо оно што је већина гледалаца у “Палати спортова” и очекивала – меч у којем ће одлучивати детаљи. Нажалост, мале ствари боље су радили играчи селектора Мањана: нису промашивали слободна бацања, губили лопте у кључним тренуцима, губили фокус у одбрани…

СТИГАО ЂИЛАС
ЕКИПА Кошаркашког савеза Србије на Светском првенству у Шпанији сада је у скоро комплетном саставу. Председник Драган Ђилас у среду је стигао у Гранаду и присуствовао утакмици са Бразилом, док је у уторак увече у андалузијску престоницу допутовао директор млађих мушких селекција Драган Тарлаћ.

Leave a Reply