SHARE

Чешка Влада одобрила је премијеру Бохуславу Соботки да одбије примјену санкција на извоз робе двоструке намјене у Русију.

Ова роба може да се употријеби у цивилне и војне сврхе, а примјена санкција погодила би чешку машинску индустрију.

“Чешка ће искористити право на примједбе у настојању да заштити своју машинску индустрију у области робе двоструке намјене”, рекао је Соботка током сједнице Владе, на којој је анализиран нови приједлог ЕУ за пооштравање санкција Русији.

Соботка је рекао да се нада да би до петка, 5. септембра, када ЕУ намјерава да прецизно формулише додатне санкције, могло бити јасније да ли ће данашње информације о напретку у преговорима Украјине и Русије донијети реалне резултате.

“Реални резултати би омогућили да ЕУ напусти политику ескалације санкција”, рекао је новинарима у Прагу чешки премијер.

Најава Соботке да Чешка не мора да прихвати све из новог пакета санкција изазвала је жестоке спорове у Чешкој, па и у самој влади.

Лидер најмањег коалиционог партнера и потпредједник Владе Павел Бјелобрадек оптужио је премијера да напушта Украјину исто као што су Чехословачку у Минхену 1938. године напустили западни савезници и омогућили Хитлеру да анектира Судете, а касније распарча земљу.

Опозициона десница издејствовала је ванредну сједницу Посланичког дома парламента на којој ће Соботка наредне седмице морати да објасни да ли је одбијањем додатних санкција Русији оштетио углед земље.

Уз премијера је стао потпредсједник владе и лидер странке АНО, милијардер Андреј Бабиш, који је рекао да, као и Соботка, види да политика увођења санкција Русији до сада није дала резултате.

Предсједник Чешке Милош Земан јуче се заложио за још оштрије санкције него што ЕУ планира у новом пакету, али само у случају да постоје вјеродостојни докази да Русија врши инвазију на Украјину. Земан је апеловао да се све санкције укину, ако не буде таквих доказа.

SHARE

Оставите одговор