Европска унија заложила се за независну истрагу смрти новинара агенције РИА „Новости“ Андреја Стенина, саопштила је портпарол високог преставника ЕУ за спољну политику и безбједност Маја Коцијанчич.

„Смрт руског новинара Андреја Стенина, који је нестао у источној Украјини 5. августа, показује озбиљност ситуације“, рекла је Коцијанчичева агенцији РИА „Новости“.

Она је додала да је безбједност новинара основни стуб права на слободу медија. „Позивамо на независну истрагу овог случаја, као што смо чинили и раније у случајевима кршења права новинара“, рекла је Коцијанчичева.

Међународна федерација новинара /ИФЈ/ заложила се, такође, за истрагу смрти новинара Стенина, као и да се одговорни за његову смрт приведу лицу правде.

„Власти морају да истраже смрт Стенина брзо и темељно и да утврде околности његове погибије“, рекао је шеф Одјељења за људска права и безбједност при ИФЈ Ернест Сагага.

Агенција РИА „Новости“ јавила је раније данас да је Стенин био у конвоју возила са цивилима када је на њих отворена ватра и да је највјероватније погинуо у возилу.

„На аутомобил је отворена ватра и касније је запаљен на аутопуту недалеко од Доњецка. Према резултатима аутопсије, које смо добили јутрос, Стенин је био у возилу“, рекао је данас директор РИА „Новости“ Дмитриј Кисилев.

Руски Истражни комитет утврдио је да је на аутомобил отворена ватра током напада украјинске војске на профедералне снаге.

Leave a Reply