Uhapšen Husein Bosnić

U Akciji SIPA-e na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, odnosno, Ošve i Gornje Bočinnje, Srebrenika – Gornje Maoče, Zvornika, Bužima i Teslića privedeno je 16 lica koja se dovode u vezu sa terorizmom. Među privedenim je Husein Bilal Bosnić, jedan od najpoznatijih pripadnika vehabijskog pokreta.

Bosnić je poznat kao jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH koji je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije „Islamska država“ i na taj način uključe u džihad, koji ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije.

U Zenici su uhapšeni Eduard Durguti, Muhamed Džerahović i Mirza Kapić. U Sarajevu, Evir Muratović zvani Hamza.

Slobode su lišeni i Fikret Zukić, Senad Hukić, Adem Karamuja, Emin Hodžić, Hamdo Fojnica, Safet Brkić, Ibro Delić, Sedin Huseinović, Enes Mešić, Abdulah Hasanović i Jasmin Jašarević.

Sumnjiče se za finansiranje, organizovanje i vrbovanje državljanja BiH za odlazak u Siriju i Irak i učestvovanje u oružanim sukobima na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

U akciji kodnog naziva „Damask“ učestvuje 200 policajaca, a pretreseno je 17 lokacija.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona.

Portparol SIPA-e Kristina Jozić rekla je na konferenciji za novinare da je na pretresenim lokacijama zatečeno 15 bezbjednosno interesantnih lica i da se trenutno utvrđuje karakter i priroda njihovog boravka na ovim lokacijama.

Prema njenim riječima, naknadno će biti donesena odluka o njihovom statusu.

U sjedištu Agencije danas je formiran Operativni štab akcije kojim rukovodi direktor SIPA-e Goran Zubac sa najbiližim saradnicima.

„Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA-a odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta“, istakala je Jozićeva.

Ona je podsjetila da je SIPA-a u prethodnom periodu podnijela Tužilaštvu tri izvještaja protiv više osoba zbog sumnje da su počinile krivična djela organizovanja terorističke grupe, javno podsticanje na terorističke aktivnosti te vrbovanja radi terorističkih aktivnosti.

„Lica protiv kojih su podneseni izvještaji nalaze se van BiH i za njima je raspisana potjernica“, dodala je Jozićeva.

Ona je napomenula da SIPA-a sarađuje sa „svim agencijama, pa i onima u regionu“, ali nije odgovorila da li u okviru ove akcije sarađuje i sa hrvatskim policijskim agencijama.

Ko je Bilal Bosnić?

Husein Bosnić zvani Bilal je vehabijski vođa i žestoki propovjednik vehabizma iz Bužima. On već duže, kao predvodnik radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić poziva mladiće se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) koja čini zločine bez presedana, prenosi Avaz.

Bosnićev poziv mladićima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimci s nedavnog predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazina.

Proteklog vikenda je u intervjuu listu „La Repubblica“, koji su prenijeli mnogi svjetski mediji skrenuo na sebe pažnju izjavivši da se za terorističku Islamsku državu bori i 50 Italijana u čijem je regrutiranju učestvovao upravo on.

– Vjerujemo da će jednog dana cijeli svijet biti islamska država. Naš cilj je da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme – rekao je Bosnić.

Potvrdio je da se iz Italije šalje novac za podršku IS-u i da je među muslimanskim zajednicama u Italiji pozivao mlade ljude na džihad.

Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima koji su preplavili interne, a bio je čak i pod istragom policije zbog poligamije, jer navodno ima četiri žene.

Prošle godine u februraru u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“ održao je tribinu pod nazivom „Savršenstvo šerijata-Pogubnost demokratije“ na kojoj je negirao postojeći ustavni poredak u BiH.

Treba napomenuti da je on hapšen još 2012. godine pod sumnjom za terorizam sa još četvoricom svojih saradnika, ali su oni ubrzo pušteni, jer Tužilaštvo BiH za njih nije zatražilo pritvor. Tada je Bosnić je vraćen sa granice BiH i Srbije i na taj način je onemogućen da u Novom Pazaru prisustvuje protestu zbog filma „Nevinost muslimana“.

Izvori: Srna, Avaz.ba, klix.ba

Ostavi poruku