Ухапшен Хусеин Боснић

У Акцији SIPA-е на подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја, односно, Ошве и Горње Бочинње, Сребреника – Горње Маоче, Зворника, Бужима и Теслића приведено је 16 лица која се доводе у везу са тероризмом. Међу приведеним је Хусеин Билал Боснић, један од најпознатијих припадника вехабијског покрета.

Боснић је познат као један од вођа вехабијске заједнице у БиХ који је позивао младиће из БиХ да се придруже оружаним групама терористичке организације „Исламска држава“ и на тај начин укључе у џихад, који та организација води на терориторију Ирака и Сирије.

У Зеници су ухапшени Едуард Дургути, Мухамед Џераховић и Мирза Капић. У Сарајеву, Евир Муратовић звани Хамза.

Слободе су лишени и Фикрет Зукић, Сенад Хукић, Адем Карамуја, Емин Хоџић, Хамдо Фојница, Сафет Бркић, Ибро Делић, Седин Хусеиновић, Енес Мешић, Абдулах Хасановић и Јасмин Јашаревић.

Сумњиче се за финансирање, организовање и врбовање држављања БиХ за одлазак у Сирију и Ирак и учествовање у оружаним сукобима на страни радикалних терористичких група и организација.

У акцији кодног назива „Дамаск“ учествује 200 полицајаца, а претресено је 17 локација.

Активности се проводе по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ.

Акција се изводи у сарадњи са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, МУП-а Републике Српске, Полиције Брчко дистрикта, МУП-а Зеничко-добојског кантона, Кантона Сарајево, Тузланског и Унско-санског кантона.

Портпарол SIPA-е Кристина Јозић рекла је на конференцији за новинаре да је на претресеним локацијама затечено 15 безбједносно интересантних лица и да се тренутно утврђује карактер и природа њиховог боравка на овим локацијама.

Према њеним ријечима, накнадно ће бити донесена одлука о њиховом статусу.

У сједишту Агенције данас је формиран Оперативни штаб акције којим руководи директор SIPA-е Горан Зубац са најбилижим сарадницима.

„Ова акција један је у низу показатеља да је SIPA-а одлучна и бескомпромисна у борби против криминала у БиХ, а борба против тероризма један је од приоритета“, истакала је Јозићева.

Она је подсјетила да је SIPA-а у претходном периоду поднијела Тужилаштву три извјештаја против више особа због сумње да су починиле кривична дјела организовања терористичке групе, јавно подстицање на терористичке активности те врбовања ради терористичких активности.

„Лица против којих су поднесени извјештаји налазе се ван БиХ и за њима је расписана потјерница“, додала је Јозићева.

Она је напоменула да SIPA-а сарађује са „свим агенцијама, па и онима у региону“, али није одговорила да ли у оквиру ове акције сарађује и са хрватским полицијским агенцијама.

Ко је Билал Боснић?

Хусеин Боснић звани Билал је вехабијски вођа и жестоки проповједник вехабизма из Бужима. Он већ дуже, као предводник радикалног ислама у Босни и Херцеговини Билал Боснић позива младиће се придруже оружаним групама терористичке организације Исламске државе (ИС) која чини злочине без преседана, преноси Аваз.

Боснићев позив младићима из БиХ да се придруже ИС-у остао је забиљежен на видео снимци с недавног предавања што га је одржао пред својим сљедбеницима с подручја Цазина.

Протеклог викенда је у интервјуу листу „La Repubblica“, који су пренијели многи свјетски медији скренуо на себе пажњу изјавивши да се за терористичку Исламску државу бори и 50 Италијана у чијем је регрутирању учествовао управо он.

– Вјерујемо да ће једног дана цијели свијет бити исламска држава. Наш циљ је да чак и Ватикан постане муслиманско мјесто. Ја можда то нећу дочекати, али доћи ће такво вријеме – рекао је Боснић.

Потврдио је да се из Италије шаље новац за подршку ИС-у и да је међу муслиманским заједницама у Италији позивао младе људе на џихад.

Актер бројних видео-снимака са драматичним ставовима који су преплавили интерне, а био је чак и под истрагом полиције због полигамије, јер наводно има четири жене.

Прошле године у фебрурару у Кристалној дворани хотела „Тузла“ одржао је трибину под називом „Савршенство шеријата-Погубност демократије“ на којој је негирао постојећи уставни поредак у БиХ.

Треба напоменути да је он хапшен још 2012. године под сумњом за тероризам са још четворицом својих сарадника, али су они убрзо пуштени, јер Тужилаштво БиХ за њих није затражило притвор. Тада је Боснић је враћен са границе БиХ и Србије и на тај начин је онемогућен да у Новом Пазару присуствује протесту због филма „Невиност муслимана“.

Извори: Срна, Avaz.ba, klix.ba

Leave a Reply