SHARE

Припадници терористичке организације Исламска држава погубили су још једног заробљеног новинара, на исти начин као Џејмс Фоли убијен је Стивен Сотлоф.

Американац је нестао у Сирији у августу 2013. године, а специјализовани портал за праћење ситуације о џихадистима објавио је снимак погубљења, јавио је Б92.

Исламски терористи су најавили његово убиство пре месец дана, када је и постало познато да је он отет, а ниједна информација о њему пре тога није објављивана.

“Обама, вратио сам се”, наводно је рекао егзекутор непосредно пре убиства Сотлофа, уз напомену да је то “друга порука Сједињеним Америчким Државама”.

Сотлоф је самоиницијативно отишао у Сирију пре неколико година, а извештавао је са територија које су биле међу најопаснијима.

Сваки траг му се изгубио у августу прошле године, а онда је на снимку који приказује убиство Џејмса Фолија назначен као следећа жртва терористичке организације Исламска држава.

Ипак, како преноси Њујорк Тајмс, његова породица је знала да је Сотлоф отет, те је тај случај желела да остави у тајности, надајући се да ће се џихадисти смиловати и пустити 31-годишњег новинара, након што не добију очекивани публицитет.

То се, међутим, није догодило, више од 8.000 људи је потписало петицију и упутило је Белој кући како би предузела мере за његово ослобађање. Бела кућа, за сада, није потврдила аутентичност снимка који су објавили џихадисти.

Сотлоф: Обама, где је интерес за ратове

Специјализовани портал је такође објавио и транскрипт онога што су говорили егзекутор и жртва.

”Ја сам Стивен Џоел Сотлоф. Сигуран сам да знате тачно ко сам и зашто се појављујем овде испред вас. Сада је време за моју поруку. Обама, твоја спољна политика интервенције у Ирају је требало да буде заштита америчких живота и интереса, ја сада плаћам животом твоје интервенције. Зар ја нисам амерички држављанин? Потрошио си милијарде долара пореских обавезника САД и ми смо изгубили хиљаде војника у претходним борбама са џихадистима, па где је онда интерес људи да се овај рат настави?

Према ономе што знам о спољној политици, ја памтим време када није могло да се победи на изборима без обећања да ће се војска из Ирака и Авганистана вратити у кући и да ће се затворити Гвантанамо. Ти си овде сад, Обама, близу краја мандата, а ниси урадио ништа од наведеног и настављаш да тераш амерички народ у нове ратове”, рекао је Сотлоф.

Потом се огласио и егзекутор.

“Обама, вратио сам се због твоје арогантне спољне политике према Исламској држави, зато што инсистираш на бомбардовању Мосула без обзира на озбиљна упозорења. Докле год твоје ракете буду наставиле да нападају наш народ, наш нож ће наставити да напада вратове твог народа. Ово је прилика да упозоримо и друге државе које хоће да уђу у ђавољу алијансу са Америком против Исламске државе да се повуку и оставе наш народ на миру”.

SHARE

Оставите одговор