Naslovna Srbija Dačić: Ne potpisujemo mirovni sporazum sa Prištinom

Dačić: Ne potpisujemo mirovni sporazum sa Prištinom

0

Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum sa Kosovom, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Danas.

S druge strane, navodi taj list, odlazeći premijer Kosova Hašim Tači najavljuje skoro potpisivanje tog sporazuma, kao uvertiru za početak druge faze dijaloga.

„Hašim Tači tu misli na međusobno priznanje Srbije i Kosova. Srbija neće potpisati taj sporazum“, rekao je Dačić.

Premijer Kosova je prošle nedelje u Briselu rekao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ali i svima prisutnima na konferenciji o Zapadnom Balkanu da je „Kosovo spremno da nastavi drugi deo faze dijaloga“ koja bi trebalo da se okonča „međunarodnim sporazumom o miru između Kosova i Srbije“.

„O tome je govorio ministar spoljnih poslova Kosova pred Savetom bezbednosti UN, što je odraz njihovog slepila. Oni misle da je sve već rešeno što se tiče statusa i samo na nas treba izvršiti pritisak. Mi nismo promenili naš stav i svi dogovori koji su postignuti bili su statusno neutralni“, izričit je Dačić.

Enver Hodžaj je pred SB UN rekao da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga sa Srbijom do pune normalizacije odnosa, ali da dijalog ne treba da bude beskonačan i da treba da bude okončan potpisivanjem međudržavnog mirovnog sporazuma.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version