Србија неће потписати међународни мировни споразум са Косовом, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић за Данас.

С друге стране, наводи тај лист, одлазећи премијер Косова Хашим Тачи најављује скоро потписивање тог споразума, као увертиру за почетак друге фазе дијалога.

„Хашим Тачи ту мисли на међусобно признање Србије и Косова. Србија неће потписати тај споразум“, рекао је Дачић.

Премијер Косова је прошле недеље у Бриселу рекао немачкој канцеларки Ангели Меркел, али и свима присутнима на конференцији о Западном Балкану да је „Косово спремно да настави други део фазе дијалога“ која би требало да се оконча „међународним споразумом о миру између Косова и Србије“.

„О томе је говорио министар спољних послова Косова пред Саветом безбедности УН, што је одраз њиховог слепила. Они мисле да је све већ решено што се тиче статуса и само на нас треба извршити притисак. Ми нисмо променили наш став и сви договори који су постигнути били су статусно неутрални“, изричит је Дачић.

Енвер Хоџај је пред СБ УН рекао да је Косово спремно за наставак дијалога са Србијом до пуне нормализације односа, али да дијалог не треба да буде бесконачан и да треба да буде окончан потписивањем међудржавног мировног споразума.

Leave a Reply