Angela Merkel distancirala se od mogućnosti da Njemačka isporuči naoružanje Ukrajini i rekla da Berlin to neće činiti, prenosi njemački magazin “Špigel“.

„Špigel“ prenosi saznanja sa samita lidera Evropske unije (EU), održanog prošle noći u Briselu.

Na samitu je postignuta saglasnost o uvođjenju novih sankcija Rusiji, koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana, ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

Njemački kancelar je, prema navodima “Špigla“, istakla da Njemačka neće liferovati oružje, pošto bi to, kako je rekla, moglo pobuditi utisak o mogućnosti rješenja ukrajinskog konflikta vojnim putem.

“U to (vojni put) ja ne vjerujem“, rekla je Merkelova, a i njemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen je upozorila na opasnost vojne intervencije zapada.

“Test za zapad se sastoji u tome da se diplomatskim sredstvima i privrednim pritiscima Rusija pokrene na promjenu kursa“, rekla je fon der Lajen za “Bild am Zontag“ danas i upozorila da se oružjem to ne može postići.

Njemački mediji podsjecahu da je litvanska predsjednica Dalia Gribauskaite zahtjevala u Briselu da se Ukrajini podrži naoružanjem u borbi protiv “proruskih separatista“, što, očito nije naišlo na podršku Merkelove.

Merkel je rekla, prenosi “Špigel“ da tu postoje razlike unutar EU i da ona lično to smatra neodgovarajućim.

“Ja lično smatram da za Njemačku isporuka naoružanja ne bi bila odgovarajuća“, rekla je Merkelova i istakla da ona taj svoj stav neće promjeniti za NATO sastanak sljedeće sedmcie.

“Ja ne mogu govoriti u ime drugih. To je diskusija, na koja će se, možda, u drugim zemaljama dati drugacicji odgovor“, rekla je Merkelova, prenose njemački mediji danas.

Ostavi poruku