Naslovna Bosna i Hercegovina Kapetan OS optužen za zločin nije suspendovan

Kapetan OS optužen za zločin nije suspendovan

0

Kapetan Oružanih snaga BiH Emir Drakovac, protiv kojeg je Sud BiH 8. avgusta potvrdio optužnicu za ratne zločine počinjene nad Srbima 1992. godine, još nije suspendovan s posla.

U Kancelariji za odnose s javnošću Ministarstva odbrane kažu da Ministarstvo nije dobilo optužnicu protiv Drakovca i da je on i dalje na poslu.

– Po dobijanju optužnice iz koje će se vidjeti za koja krivična djela je optužen i na osnovu kazne propisane za ta djela, Ministarstvo će preduzeti sankcije definisane Zakonom o službi u oružanim snagama i Pravilnikom o vojnoj disciplini i vojno-disciplinskom postupku – naveli su u Kancelariji.

Zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac, međutim, tvrdi da Ministarstvo mora odmah da reaguje kada se dođe do saznanja da je protiv nekoga iz Oružanih snaga pokrenuta istraga.

– U ovom slučaju Drakovac je davno trebalo da bude suspendovan. Ministarstvo mora da se interesuje o tome, a ne da čeka dostavljanje optužnice. Nikad Tužilaštvo ni Sud Ministarstvu nisu dostavljali optužnice, kao što ne dostavljaju preduzeću da li je protiv nekog radnika pokrenuta istraga, podignuta ili potvrđena optužnica – kazao je Marjanac.

Dodao je da je za suspenziju optuženog sasvim dovoljno bilo i to što je potvrđivanje optužnice protiv njega objavljeno na internet sajtu Suda BiH. Naglasio je da je trenutno na godišnjem odmoru, te da će po povratku sa odmora provjeriti šta je sa ovim slučajem.

Drakovca i još nekoliko bivših pripadnika ARBiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u decembru 2013. zbog zločina nad Srbima u selu Kukavice kod Rogatice, ali svi su ubrzo oslobođeni.

Tužilaštvo BiH protiv Drakovca i još trojice vojnika ARBiH optužnicu je podiglo u junu, a ona sadrži više od 200 dokaznih materijala, dok je predloženo ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.

– Drakovac, kao pripadnik Diverzantskog voda Kukavičke čete, koja je do kraja novembra 1992. djelovala u okviru 31. drinske brigade, a kasnije u sastavu 1. rogatičke brigade Armije RBiH, 27. avgusta 1992. godine koordinisao je i sa ostalima izvršio napad snaga Armije RBiH na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti, koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda prema Rogatici. Taj napad rezultovao je smrću i teškim tjelesnim povredama više civila – stoji, između ostalog, u optužnici.

Prilikom napada na kolonu srpskih izbjeglica 27. avgusta 1992. godine u selu Kukavice ubijena je najmanje 21 osoba, među kojima su bile majke sa djecom i starije osobe. U napadu je ranjeno više ljudi, a imovina koju su sa sobom prevozili izbjegli srpski civili opljačkana je i zapaljena.

Optužnica Drakovca tereti i da je krajem 1992, na području opštine Foča, počinio ratni zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i jednog ratnog zarobljenika.

MUP RS i CJB Istočno Sarajevo radili su na predmetu „Kukavice“ sedam godina. Istraga o tom zločinu, koju je sprovela Policija RS u saradnji sa Okružnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, završena je 2012. godine.

Snimak
Najveći dio posla u istrazi o zločinu počinjenom prilikom napada na kolonu od oko 1.000 izbjeglica koje su bježale iz Goražda obavio je MUP RS. Kadrove tog zločina snimili su pripadnici UNPROFOR-a, a počinjene zločine, koji se vide na tim snimcima, režiser Danis Tanović u filmu „Ničija zemlja“ prikazao je kao da su ih počinili Srbi.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version